Нидерландия: Богомолци нападнаха журналисти, отразяващи литургии без Ковид мерки

OFFNews 29 март 2021 в 13:12 2512 0

Снимка Twitter/ jaccovangiessen

Полицията в Нидерландия арестува мъж, след като удари и ритна журналист пред протестантска църква, която беше отворена с пълен капацитет в неделя въпреки строгия локдаун в страната, предаде Дойче веле.

Репортерите се появиха в църквата Миарескерк в град Кримпен ан ден Айсел, близо до Ротердам.

Църквата влезе в полезрението на медиите след съобщения, че ще продължи да извършва служби в пълния си капацитет, докато страната е под строг локдаун заради нарастващия брой болни от COVID-19.

Журналистът Яко ван Хисен сподели видео от инцидента в Twitter, като написа, че „болката е отминала, но все още съм шокиран - бях нападнат по време на работата си тази сутрин от посетител на църквата в Кримпен“.

43-годишният мъж, обвинен за нападението, е изведен от църквата по време на службата и е арестуван.

Не е единичен случай

Поклонници в църквата Сион в град Урк, североизточно от Амстердам, също са нападнали журналисти по време на литургия, която се е състояла без да се спазват защитни мерки.

Един богомолец умишлено е ударил телевизионен оператор пред църквата с колата си, съобщи германската информационна агенция ДПА.

Журналистите са били само леко ранени.

Репортери също бяха обект на насилие по време на бунтове срещу вечерния час по-рано тази година.

Възмущение от нападенията срещу журналисти

Няколко холандски депутати от различни политически партии реагираха с гняв на съобщенията за насилие и пренебрегване на мерките на локдауна.

"Независимата журналистика е необходима за демократична конституционна държава," каза министърът на правосъдието Ферд Граперхаус.

"Оставете журналистите да си вършат работата", написа в туитър Лилиан Плумен, лидерът на социалдемократите. Холандската полиция сподели подобно съобщение в Twitter.

Премиерът Марк Рюте вече критикува решението на църквите да провеждат присъствени служби по време на локдауна.

Конституцията на Холандия не позволява на правителството да забранява на религиозните общности да се събират, но повечето се придържат към мерките за ограничение на пандемията и разрешават най-много 30 души да участват в литургиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови