Нетаняху реши да върне 16 000 бежанци в Африка, ООН го убеди да ги прати в Европа

OFFNews 02 април 2018 в 19:03 7384 0

Израел възнамерява да изпрати в Германия, Италия и Канада 16 250 бежанци, потърсили убежище в страната. Това обяви израелския премиер Бенямин Нетаняху. 

За това са се договорили Израел и Върховният комисариат на ООН за бежанците, с което се отменя първоначалния план на страната да депортира африкански мигранти в Африка, съобщи Ройтерс. 

"Това е уникално споразумение между Върховния комисар на ООН и Израел за извеждане на 16 250 души в развити страни като Канада, Германия или Италия - такъв ангажимент пое Върховният комисар - за организиране на извеждането и дори за финансирането му", обяви Нетаняху. 

Говорителката на Комисариата потвърди, че има такова споразумение, без да даде подробности за него. 

Част от тези бежанци ще заминат за Италия и Германия. 

През февруари израелските власти са започнали да изпращат уведомления до 20 000 африкански мигранти, че имат 2 месеца да напуснат страната или ще бъдат вкарани в затвора. Израелското правителство предложи на бежанците по 3500 долара и самолетен билет до сигурна дестинация в Африка. 

Срещу решението се обявиха правозащитни организации, които обявиха, че много от мигрантите са избягали от военни конфликти и депортирането им ще ги изложи на опасност. 

Правозащитните организации заведоха иск във върховния съд на Израел срещу депортацията. В средата на май съдът временно спря депортацията. 

Върховният комисариат на ООН за бежанците също опитваше да разубеди Израел да депортира мигранти, подчертавайки, че депортираните през последните две години бежанци са били подложени на тормози и изтезания и са мигрирали към Европа. 

През 2005 г. в Израел влязоха общо 64 000 африканци, хиляди от които обаче след това напуснаха страната. През последните години потокът от нелегални мигранти към Израел почти спря след построяването на оградата по границата с Египет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови