Не виждаме края на нашите страдания: Украйна през погледа на първата дама Олена Зеленска

Елена Стоилова 29 юни 2022 в 14:19 2698 0

Олена Зеленска - съпругата на украинския президент Володимир Зеленски

Снимка Getty Images

Олена Зеленска - съпругата на украинския президент Володимир Зеленски

Първата дама на Украйна Олена Зеленска сподели пред CNN за състоянието на държавата в момента и как се справя народа.

„Петте месеца на война принудиха украинците да променят очакванията си. След като се бяха подготвили за конфликта, който смятаха за спринт, сега много от тях се борят с вероятността за "маратон", споделя съпругата на Володимир Зеленски.

“Много е трудно да удържаме в продължение на пет месеца. Трябва да съхраним нашата сила, да запазим енергията си. Не можем да видим края на нашите страдания", споделя още тя.

Зеленска говори пред CNN в решаващ момент от борбата. Въпреки че Киев постигна редица ранни победи в първите дни след руското нахлуване, изглежда, че тенденцията се обръща в полза на Кремъл, особено на изток. Руските сили са елиминирали повечето украински отбранителни съоръжения в Луганска област и са затвърдили контрола си върху пояс от територии в южната част на страната. Луганск и съседният Донецк заедно съставляват украинския регион Донбас - индустриално сърце, осеяно с фабрики и въглищни находища, в което се водят спорадични боеве от 2014 г. насам, когато подкрепяните от Русия сепаратисти завзеха две територии - самопровъзгласилата се Донецка народна република и Луганската народна република.

Съпругът на Зеленска, президентът Володимир Зеленски, заяви пред лидерите на Г-7 в понеделник, че иска да сложи край на войната в Украйна до началото на следващата година.

Засега сраженията продължават да бушуват в източната част на страната, като ракети поразяват цели в цялата страна - включително в понеделник търговски център, в който са се намирали най-малко 1000 души, когато се е включила сирената за въздушно нападение. Най-малко 18 души бяха убити, а десетки остават в неизвестност.

Подобно на съпруга си, първата дама нарича атаката над мола в Кременчук „тероризъм“ и не крие гнева си срещу методите на руската армия. "Бяхме шокирани много пъти. Не знам с какво още могат да ни шокират окупаторите", казва Зеленска.

Тя и децата им не са виждали Зеленски в продължение на два месеца от войната. В първите ѝ дни президентът живее в кабинета си. Забранено му е да вижда семейството си, за да го предпази. Оттогава бойните действия са се отдалечили от Киев, което позволява на семейството да се събира, но не за продължителни периоди от време.

Зеленска казва, че техният опит не е уникален. Тя смята, че половината от всички украински семейства са били разделени от войната.

"Нашата връзка е на пауза, както и на всички украинци", казва тя. "Ние, както всяко семейство, чакаме да се съберем, да бъдем отново заедно."

Тя и други хора се опитват да се справят, като "се опитват да намерят радост в простите неща", дори и те да са мимолетни. Оприличава себе си на снимка в град Бородянка, град на изток от Киев, окупиран от руските сили в първите дни на войната. Снимката, казва Зеленска, показва поредица от бомбардирани, изравнени със земята сгради, в които е останало само едно нещо - шкаф. "Аз съм като този шкаф в Бородянка", казва Зеленска. "Опитвам се да се задържа, точно като този шкаф."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!