Научният фронт. В Украйна кръстиха нов сорт картофи на противотанковите Джавелини

OFFNews 08 декември 2022 в 10:30 1368 4

Снимка Меме в социалните мрежи

"Света Джавелина", представяща канонична рисунка на Дева Мария с Джавелин вместо младенец в ръцете, се превърна в символ на украинската съпротива в морето от мемета, улични графити и картини.

Въпреки войната и неспиращите бойни действия, учените от Националната академия за аграрни науки на Украйна (НААН) са селектирали два нови сорта картофи, а единият от тях е получил името на легендарните вече от фронта противотанкови ракетни комплекси Джавелин. Новият сорт се казва Джавелина, пише в доклада на педседателя на НААН академик Ярослав Гадзал, публикуван на сайта на академията. Мирами е името на втория сорт.

По думите на академика през 2022 г. неговите колеги в Украйна са отгледали освен това и нови сортове елда, царевица, бобови култури, овес, 2 сорта пшеница.

„Създадени са два сорта картофи Мирами и Джавелина. Разработен е метод за минимизиране на процесите на повторно заразяване на здрав посевен материал с картофени вируси. Подобрени са елементи от сортовата технология за отглеждане на картофи“, казва Гадзала.

Новите картофени сортове са адаптирани към различни почвени и климатични зони на Украйна. Мирами е светлорозов сорт картофи, а Джавелина е по-тъмен сорт.

Учените от НААН са създали карта на въздействието на военните действия върху почвената покривка на Украйна.

„Отрицателното въздействие от въоръжената агресия на Руската федерация беше изпитано от почти целия спектър от основни почви на Украйна. В най-голяма степен са увредени плодородните черноземи, особено обикновените и южните, които постоянно са в епицентъра на активни военни действия“, подчертава академикът.

217 служители на НААН воюват не на научния фронт, а с оръжие в ръка срещу руския агресор като доброволци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

08.12 2022 в 12:45

Пуска ластари толкова бързо колкото бързо отхвърчат куполите на рашистките танкове, ударени с Джавелин. :D

22547

2

dolivo

08.12 2022 в 11:14

Картоф Джавелин, с лек привкус на изгорял руски танк, и еуфоричнен послеефект при приемането с полска водка