НАТО: Трябва да се готвим за дълга война

Русия няма намерение да се откаже от контрола над Украйна, заяви Йенс Столтенберг

OFFNews 01 януари 2023 в 19:40 8699 16

Столтенберг

Снимка БТА/АП

Йенс Столтенберг

Необходим е дългосрочен план за западната подкрепа за Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Трябва да сме подготвени за дълъг период от време, защото, както забелязахте, Русия няма намерение да се откаже от основната си цел - да поеме контрола над Украйна", каза Столтенберг, цитиран от Би Би Си.

Според него успехите на украинската армия не бива да създават измамно усещане за предстояща победа на Киев.

"Украинските войски контраатакуват от месеци, но също така знаем, че Русия е мобилизирала и попълнила редиците на армията, а много от мобилизираните сега преминават обучение. Всичко това подсказва, че те се подготвят за продължаване на войната и за евентуален опит за нова офанзива", заяви генералният секретар на НАТО.

Столтенберг подчерта, че в сегашната ситуация Украйна има остра нужда от военна подкрепа от Запада.

"Ако искаме мирният договор да утвърди позицията на Украйна като суверенна, независима и демократична държава в Европа, трябва да й осигурим подкрепа. Включително и военна подкрепа, защото това е единственият начин да убедим Русия да седне на масата за преговори и да признае Украйна като суверенна, независима европейска държава", бе категоричен той.

По думите му повечето войни завършват с мирни преговори. Това вероятно ще се случи и в тази, "но ние знаем, че условията, при които ще бъде сключен мирът за Украйна, зависят изцяло от баланса на силите на бойното поле".

Украинският президент Володимир Зеленски каза по-рано, че Киев няма друг избор, освен да се бори до победа.

От октомври руските военни продължават да нанасят удари по критичната инфраструктура на Украйна.

В края на декември Киев заяви, че от началото на руската инвазия руските военни атаки са засегнали повече от 700 обекта от критичната инфраструктура: газопроводи, електрически подстанции, мостове и други съоръжения.

Руските атаки продължиха и през празничния период. Украинските военни съобщиха, че през последните 24 часа са свалили 45 руски дрона, произведени в Иран.

Сутринта Киев обяви, че най-малко двама цивилни са станали жертва на руските удари по украински градове през последния ден на 2022 г., а през нощта на 1 януари са били ранени още 50 души.

В следобеда на 1 януари регионалните власти на Хмелницки съобщиха, че 22-годишно момиче е починало в болница от рани, получени в резултат на обстрела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

16

6екеr4о

06.01 2023 в 17:48

Белогъзиего Веждово не е отгледано от Митрофановна, той е самороден талант, екстремент безподобний! Па и пцуе, като богатиррр! Ма се крие в анонимност, щото ... Светът е малък, светът е за двама, както се пее в една популярна песничка!

-1650

15

ob1

03.01 2023 в 11:10

ордерче, ще перефразирам жалкия джуджак, на когото служиш:
За какво ми е свят под условията на путкин?!?

706

14

order

03.01 2023 в 09:44

А един дето командва генералите каза, че ще има или мир под условията на Путин или няма да има свят!!!!

-1650

13

ob1

02.01 2023 в 02:03

Мне, веждата даже не е в България, а в някакво оркско село под масква (за жалост не крайцера). Та не Мутрофанова, а техните са си го отгледали такъв...

2073

12

Johnny B Goode

02.01 2023 в 00:28

Точно така, веждичката.
Само Путин мисли за доброто на Украйна и се грижи за нея. Всички други, начело със самите украинци искат да я затрият тази страна.

Абе да попитам пак, в някаква ферма за кретени ли ви отглежда Митрофанова?

1035

10

Niko Kolev

01.01 2023 в 22:31

Русия подготвя оттеглянето си от редица международни договори. Сред документите, които Русия ще денонсира, са Конвенцията за защита на децата от сексуално насилие и експлоатация, за изпирането на пари и финансирането на тероризма, за фалшивите продукти, които застрашават общественото здраве, за правната взаимопомощ по наказателни дела, за признаване на висшето образование в Европейския регион, относно опазването на археологическото наследство и съвместно филмопроизводство.

-1650

9

ob1

01.01 2023 в 21:49

Дядката ЕА само с цената на газа остана да плаши... ужас, шок и боНба! Абе що така се качват, Киро не е на власт от половин година?!? Баце на бЕл кон се върнА, пък и бенза не е "лев и дваесе".
Деде, не бой се! Все си скатал някоя копейка от пасольството да изкараш зимата докато путкин го удушат приятелите му олигарси. После нещата ще тръгнат на оправяне... не и в руZия, де, ама за орките на кой му пука...

-1395

8

AlexT

01.01 2023 в 21:49

2 ..България няма друг шанс, избор, за да продължи съществуването ни , като ЕВРОПЕЙСКА , Свободна , Демократична държава , а не като , НЕ ДАЙ си БОЖЕ- луганска, чувашка, донецка , “българска“република “…

-1395

7

AlexT

01.01 2023 в 21:41

ПРОпутинците, не са само в ТЕЛУС , които ни слагат БАН-ове, / и на мен за 30 дни до днес /,тук и сега , в Европейска България !?..Те, не са много- антибългарите и руските агенти,но са навсякъде в страната , администацията , в трите вида власти,в парламента , министерства, органите на сигурността, бизнеса и т.н.. Създават ИЛЮЗИЯТА,че са много .. ..
Имаме важна задача, тази година –да ги ОБЕЗвластим, да не зависи от тях БЪДЕЩЕТО на България , да не им позволяваме / радевци, ниновци, копейкинци , мутри, ДС отпадъци и сие – да НИ УПРАВЛЯВАТ и през тази година ..Стига толкова БЕЗличия, руски агенти, мутри, доган в Управлението на държавата ..Това , ние нормалните граждани, трябва да си го пожелаем и да го направим, постигнем ТАЗИ година !! Какво е лицето на България пред света, какви позиции, принципи, морал, истини, надежди ..изповядваме ? Ще проличи и в подкрепата за Украйна, и НАТО и ЕС – цивилизована Европа срещу комуно-азиатската изостанала империя ..
 
X

Да помогнем на украинските деца!