НАТО свиква среща между Турция, Швеция и Финландия

OFFNews 01 юни 2022 в 20:26 2274 2

Йенс Столтенберг

Снимка БТА/Архив

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

.НАТО ще свика среща вБрюксел на високопоставени представители на Швеция, Финландия и Турция за обсъждане на възраженията на Анкара срещу приемането на двете северни държави в алианса.

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като уточни, че срещата ще е през "идните дни", предаде БТА.

"Поддържам тесен контакт с турския президент Реджеп Ердоган и с лидерите на Финландия и Швеция", допълни Столтенберг на пресконференция във Вашингтон след среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Швеция ще продължи диалога с Турция за кандидатурата си за НАТО, обясни в Стокхолм премиерът на Швеция Магдалена Андершон.

Какво поиска днес Ердоган от лидерите на Швеция и Финландия за НАТО

"Очаквам с нетърпение конструктивни срещи с Турция в близко бъдеще", заяви Андершон на съвместна пресконференция с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Примерът на Швеция каза още, че директно ще се обсъдят с Турция искания и отговорите от двете страни, като ще се изчистят  всички въпроси и недоразумения, които може да възникнат.

Швеция и Финландия подадоха кандидатури за членство в НАТО през май, но Турция ги обвини, че подслоняват кюрдски екстремисти и поиска да отменят забраната си за износ на оръжия за нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

2

Ран Босилек

02.06 2022 в 07:31

Няма да ги вземат в НАТО и Ердоган им върши услуга с това.

10298

1

AntiZ

01.06 2022 в 21:27

Време е да му дръпнат ушите на феса! Тоя се има за султан а догодина има избори. И хич не го виждам! Такъв проблем създаде на народа си, че ако оцелее, ще е истинско чудо!