Ердоган държи на ветото си срещу приемането на Финландия и Швеция в НАТО

Янка Петкова 29 май 2022 в 18:16 2451 3

Реджеп Тайип Ердоган

Снимка БТА/АП

Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган държи на ветото си спрямо молбите за членство в НАТО на Финландия и Швеция, обвинявайки държавите, че са меки към „терористи“, съобщават световните агенции.

„Докато Реджеп Тайип Ердоган е начело на турската държава не можем да кажем „да“ на приемането в НАТО на държави, които подкрепят терора“, е заявил Ердоган, цитиран от вестник „Хюриет“.

Разговорите на Анкара с представители на двете държави, състояли се през седмицата, не са протекли както се е очаквало, е заявил Ердоган пред турски журналисти в самолета при връщане от Азербайджан.

Турският президент е посочил, че Финландия и Швеция не са предприели очаквани стъпки за борба срещу тероризма.

В момента Турция е единствената страна-членка на НАТО, която публично блокира започването на процеса по приемането на двете държави в Алианса.

Анкара оправдава позицията си като казва, че Финландия и Швеция подкрепят смятани от нея за „терористични" организации каквато е Кюрдската работническа партия (ПКК). Турция настоява и за екстрадицията на лица, смятаните от нея за “терористи“, от двете държави.

ДПА отбелязва, че не е ясно кои са лицата, които Анкара визира. Според турската медия списъка за екстрадиция съдържа името на Рагип Зараколу, издател, който критикува управлението на Ердоган и живее в Швеция.

Пред журналисти турският президент е споменал факта, че в деня на пристигане на делегациите от Финландия и Швеция по националната шведска телевизия интервю е дал Салех Муслим, който е член на сирийката кюрдска администрация в Североизточна Сирия, отбелязва Асошиейтед прес. По думите на Ердоган конкретната случка е доказателство, че Швеция подкрепя сирийските кюрдски бойци, които Турция приема като разклонение на незаконна кюрдска групировка, която води въоръжена борба срещу турските власти от 1984 г.

Ердоган обвинява Германия, Франция и Холандия, че също подкрепят тероризма.

Всички страни-членки на НАТО трябва да одобрят приемането на двете скандинавски държави в Алианса. Турция, която има втората по големина армия в НАТО, заяви, че тя няма да разреши приемането им, ако не бъдат предприети определени стъпки, включително вдигане на ограниченията за сделките за оръжие, наложени на Анкара.

Пред журналистите Ердоган заяви, че в понеделник ще разговаря по телефона с лидерите на Русия и Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

29.05 2022 в 20:06

Показва си Ердоган истинския цвят. Не че не го знаехме, диктатор променящ конституцията, за да остане вечно на власт, а след него и сина си гласи. Модерна монархия...

-5531

2

Ран Босилек

29.05 2022 в 19:35

Прави услуга на Швеция и Финландия, не им трябва този прогнил съюз.

10298

1

AntiZ

29.05 2022 в 19:22

Ти си следващият след другарчето ти путКин, фес нещастен! Няма да има дупка, в която да скриете мизерния си животец!
 
X

Да помогнем на украинските деца!