НАТО предложи постоянно подсилване в Източна Европа

Ангел Марковски 16 март 2022 в 20:03 2319 0

Снимка БТА/AP

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи постоянно подсилване на алианса в Източна Европа на фона на руската инвазия в Украйна, предаде ДПА. Този ход обаче вероятно ще наруши споразуменията за сигурност с Русия, заявиха няколко дипломати пред германската агенция.

Без да дават допълнителна информация за класифицираното предложение, дипломатите подчертаха, че Русия не може да очаква НАТО да се придържа към предишни споразумения, след като инвазията в Украйна напълно промени ситуацията около сигурността в Европа.

Сред ангажиментите на алианса съгласно Основополагащия акт НАТО-Русия е това да се въздържа от разполагането на постоянни „значими бойни сили“ в източните си територии. Документът предвижда и уверението на НАТО, че няма да разполага ядрени оръжия на териториите на нови членове на алианса, което засега това остава непроменено, отбелязват дипломатическите източници на ДПА.

Столтенберг отправи предложенията си днес пред трийсетте министри на отбраната от страните членки на НАТО, които се срещнаха на специално заседание в Брюксел, за да обсъдят военното подсилване на организацията в Източна Европа.

Страните членки от Източна Европа – България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия искат по-силен отговор на НАТО заради географската си близост до Русия, посочва ДПА.

След срещата германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт каза, че предложенията на генералния секретар трябва да бъдат внимателно обмислени.

Министрите обсъдиха и следващите стъпки на НАТО в конфликта, след като Русия извърши ракетна атака близо до украинско-полската граница, което създаде опасност от по-нататъшна ескалация на конфликта.

Преди срещата пред централата на НАТО в Брюксел се бяха събрали протестиращи, които настояваха за затварянето на украинското въздушно пространство за полети.

„Ангажиментът ни по чл. 5 е железен и може да очаквате че… ще го спазим“, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин, като визираше клаузата за колективна отбрана в учредителния договор на НАТО.

Естонският министър на отбраната Кале Лаанет обаче повтори искането на страната си за установяването на забранена за полети зона над Украйна и каза, че е много вероятна по-нататъшна ескалация от страна на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови