Натиск върху Байдън да уволни министъра на отбраната, 4 дни не казвал, че е в болница

През това време заместничката му била на почивка в Пуерто Рико

OFFNews 09 януари 2024 в 10:13 1404 1

Лойд Остин

Снимка Getty Images

Лойд Остин

Натискът връху американския президент Джо Байдън да уволни министъра на отбраната Лойд Остин се усилва, тъй като в продължение на 4 дни той държал президента на САЩ в неведение, че е настанен в болница, пише британското издание Telegraph.

На 6 януари бе съобщено, че 70-годишният Лойд Остин е бил приет в болница в новогодишния ден заради, по думите на Пентагона, "усложнения след неотдавнашна рутинна операция". Администрацията на Байдън е била информирана за това чак на 4 януари, докато заместничката на Остин, Катлийн Хикс била на почивка в Пуерто Рико.

Скандалът се развива на фона на бушуващите войни в Газа и Украйна, което доведе до силен натиск върху Белия дом да предприеме действия. Републиканците реагираха като призоваха Лойд Остин да бъде сменен.

Бавното и несвързано обяснение на ситуацията, както и липсата на прозрачност от страна на Остин за това какво е довело до здравословната му криза, само засилиха вниманието, което медиите и политиците ѝ отделят, пише американското издание Washington Post.

Сред критиците на Остин има и политически съюзници на американското правителство, Те упрекнаха администрацията за секретността около здравословното състояние на Остин, като мнозина отбелязаха, че на фона на активното, макар и непряко, участие на САЩ в две войни, е имало опасност тази потайност да доведе до бедствие.

Някои разочаровани официални представители са се оплакали и са заявили, че случаят е демонстрирал "невероятно лоша преценка" от страна на Остин, Washington Post. 

Вчера служители от Белия дом и Пентагона обещаха да преразгледат пропуските в комуникацията, но отново отказаха да разкрият повече подробности за ситуацията, включително дали Остин изобщо е бил неработоспособен и какво е наложило продължителния му престой в болница.

Остават и много въпроси не само за здравословното състояние на Остин, а и защо служителите в Белия дом, законодателите и дори високопоставени служители в Пентагона не са били уведомени по-рано, пише американският вестник New York Times.

Междувременно Белият дом заяви, че министърът на отбраната ще остане на поста си, но отбеляза неговата "липса на прозрачност" и призова за преразглеждане на процедурите.

Пентагонът изказа предположение, че забавянето на разкриването на местонахождението му поне отчасти се дължи на това, че началникът на кабинета на Остин е бил в отпуск по болест.

На свой ред в събота Остин заяви, че поема "пълна отговорност" за потайността около престоя му в болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

09.01 2024 в 10:22

Имам неприятното чувство, че вместо ние да се равняваме по Щатите в добрия смисъл на думата, започна да става точно обратното - те да се равняват по нас и такива като нас...Явно сме станали силно заразни. Валят обвинения към съдебната им система, че е пристрастна и ползвана за разчистване на политически сметки, непризнаване на изборни резултати, сега пък комуникационни гафове, партийният егоизъм достигна небивали висоти, заплашващ да ги затрие като световна суперсила, по пътя към Белия дом са основно двама кандидати в доста напреднала вече възраст и се пита не могат ли да се намерят по-млади, енергични и необременени и т.н. Силно се надявам световният символ на демокрацията да не падне жертва на някой от кусурите на същата тази демокрация, от която нищо по-добро не е измислено. Защото тогава ще го закъсаме всички.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки