Напрежение и взети заложници в Източна Украйна преди референдума

OFFNews 10 май 2014 в 08:24 10926 7

Напрежението в Източна Украйна продължава да се засилва, докато регионът се готви за планирания за неделя референдум за независимост, предава AFP.

Сблъсъци между украинските сили и привържениците на федерализацията в Мариупол причиниха нови жертви и заплашват да изпарят последните надежди за избягването на гражданската война.

Въпреки изненадващия призив от Путин за отлагане на референдумите, сепаратистите, които държат под свой контрол няколко града в Източна Украйна, обещаха да изпълнят плановете си и да проведат гласуването, което се очаква да увеличи напрежението в региона.

На фона на военната операция на украинската армия за прогонването на сепаратистите от региона, която причини десетки жертви, на неделния референдум жителите на индустриалния Донецки регион ще бъдат запитани дали искат независимост от Киев, което от много хора се разглежда като потенциална стъпка в посока на присъединяването към Русия. Подобен вот ще бъде проведен и в съседния Лугански регион.

Междувременно 7 души от Международния комитет на Червения кръст бяха взети за заложници от проруски активисти в Донецк. Сред похитените има един гражданин на Франция. Останалите шестима са украинци - трима доброволци от Киев и трима от Донецк, съобщава "Взгляд".

Доброволците пристигнали в петък в Донецк с товар медикаменти. Те са били похитени, докато са били в офиса на Червения кръст в центъра на града. Нападателите поставили всички под стража, но впоследствие освободили жените. После отвели пленниците, като взели със себе си и доставените медикаменти.

Понастоящем заложниците се намират в сградата на Донецката областна държавна администрация. Сградата се контролира от ръководството на самопрозгласилата се Донецка народан република.

Началникът на милицията в Мариупол също е бил отвлечен, съобщи и.д. министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови