Руски вицепремиер: България готвеше изтребители срещу моя самолет

OFFNews 09 май 2014 в 16:30 28857 27

Дмитрий Рогозин

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин твърди, че украинските власти са затворили въздушното си пространство за самолетa, с който той потеглил за Кишинев.

Оказва се, че летим до Кишинев за 4,5 часа. През България и Румъния. Украйна не ни пуска през въздушното си пространство - написа политикът в четвъртък вечерта в своя микроблог в Twitter.

Няколко часа по-късно Рогозин написа нов tweet, в който посочва: "Пилотът ми съобщи, че диспечерите на България и Румъния го питали има ли на борда "забранен пътник". Готвели се да вдигат прехващачи".

В същото време Украйна отрече да е забранявала достъп на руския самолет във въздушното си пространство.

Тази информация изобщо не съответства на действителността. От руска страна не е пристигало искане от подобно естество, заявиха от външното министерство на Украйна.

Няма изискване за съобщаване на имената на пътниците в самолетите, така че няма как да знаем кои са били пътниците на борда. Освен това разрешение за преминаване през въздушното пространство на Украйна не е нужно, а забрана може да има, само ако операторът има неизплатени авионавигационни такси към украинската страна, допълниха от министерството.

Вицепремиерът Дмитрий Рогозин е сред санкционираните от Запада руснаци, на които е забранено да влизат на територията на страните членки на ЕС.

Рогозин в момента се намира в Приднестровието заради тържествата по случай Деня на победата. Във връзка с това молдовското външно министерство привика руския посланик в Молдова, за да даде обяснения по въпроса в качеството си на какъв пристига Рогозин. Посланикът обяснил, че Рогозин е специален пратеник за Приднестровието на руския президент Владимир Путин.

Заедно с вицепремиера в Приднестровието пристигнаха още руския министър на културата Владимир Мединский, сенатори от Съвета на федерацията и представители на всички партии в руския парламент.

В речта си Рогозин обеща на жителите на град Тираспол, че Русия ще направи всичко възможно, за да гарантира сигурността не непризнатата Приднестровска Молдовска република.

За съжаление, близо до Приднестровието има твърде много от онези, които не празнуват Деня на победата и оскверняват паметници и военни гробове. Приднестровците са съхранили духа на Победата, подчерта Рогозин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!