Най-малко 16 убити и 200 ранени след вчерашните протестите в Египет

Лилия Христова 03 юли 2013 в 10:09 2437 0

Протест в египетската столица Кайро. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Протест в египетската столица Кайро. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Най-малко 16 души са били убити, а други 200 са били ранени, след като неизвестни лица нападнали демонстранти, подкрепящи египетския президент Мохамед Мурси.

 Инцидентът е станал в близост до университета в Кайро тази нощ. „Нападателите атакуваха с ръчно огнестрелно оръжие”, беше категоричен активист, подкрепящ държавния глава. Сблъсъци е имало е в още няколко египетски провинции. При неспиращите безредици в Александрия се е стигнало до разпръсване на протестиращите със сълзотворен газ от страна на полицията.

Във вторник при демонстрации в страната са били убити 7 души, а десетки други са били ранени. Кризата в страната се задълбочава все повече, след като днес египетската армия е обявила готовност "да пролее кръвта си за своя народ". Реакцията на военните е вследствие отказа на президента Мохамед Мурси да подаде оставка и да бъдат проведени предсрочни избори. От опозицията са на мнение, че изявлението на държавния глава е подстрекателство към гражданска война. „Военнослужещите от армията на Египет са готови да умрат, защитавайки своя народ от терористи, радикали и глупци”, това се посочва в изявление на Върховния съвет на въоръжените сили на Египет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови