Двама загинали след масови безредици в Египет

Николаос Цитиридис 29 юни 2013 в 09:09 1693 0

Сблъсъците в Александрия. Снимка BBC
Сблъсъците в Александрия. Снимка BBC

Вчера Египет се разтърси след масови сблъсъци в Александрия между противници и симпатизанти на президента на страната Мохамед Мурси . Загинали са двама души, а десетки са ранени, съобщава BBC.

Единият от загиналите е американски гражданин, който е учител в Александрия. Според очевидци е бил намушкан с нож, след сблъсък между протестанти, но официалните органи твърдят, че американецът е застрелян.

Мохамед Мурси е първият президент на Египет, който е ислямист, издигнат от движението "Мюсюлмански братя". Първата година на Мурси беше маркирана от политическа криза и потъваща икономика.

Напрежението в Египет нарасна след като вчера в Александрия младежи от опозицията са се опитали да щурмуват централата на партията "Свобода и справедливост" , крило на управляващите "Мюсюлмански братя".

Опозицията в предупреди, че утре ще се проведе масов антиправителствен митинг в цялата страна. Очакват се и поредните сблъсъци между протестиращите от двата лагера и полицията. 

След избирането на Мурси преди година се проведоха множество протести на опозицията. Отново бяха причинени сблъсъци, където според официална информация са загинали 4 души.

Египет е полупрезидентска република. Държавният глава се избира по предложение на Народното събрание чрез избори. Законодателният орган е Народно събрание (еднокамарен парламент), а изпълнителен орган e правителството, назначавано от президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков