Анархия в Египет: 43 изнасилени жени, кръв по улиците, оставки във властта

Последна промяна на 02 юли 2013 в 10:22 5692 3

 Египет празнува победата на революцията
Египет празнува победата на революцията

Политическата и гражданската криза в Египет се задълбочава с всеки изминал час. Чуждестранни медии съобщават, че откакто са започнали демонстрациите миналия петък 43 жени са били изнасилени, включително и холандска журналистка. 

Днес изтича и крайният срок, който протестиращите дадоха на президента Мохамед Мурси да подаде оставка. Ако държавният глава не го направи, се очакват още по-големи безредици в цял Египет, а армията е в пълна бойна готовност да се намеси.

В САЩ и Великобритания десетки полети за Египет са отменени.

В неделя се проведе милионен протест, организиран от опозицията, който докара страната до състояние на ръба на  гражданска война и сблъсъци между полицията, протестиращи и поддръжници на властта.

Политически централи бяха унищожени, а десетки загинаха по време на размириците през последните дни.

Политическата криза в страната също преживява своя връх, след като съветникът на президента Мурси - генерал Сами Анан, подаде оставка. Въоръжените сили обявиха, че ще се намесят, за да разпръснат размириците. Преди Анан, оставка връчиха и петима министри в управляващия кабинет на Египет - туризма, околната среда, комуникациите, правосъдието и външните работи останаха без управници.

Десетки египетски дипломати пък се подписаха под петиция до президента Мурси, в която го призовават да подаде оставка. Съвместното обръщение бе подготвено от 91 служители в египетското министерство на външните работи с различни рангове, включително и работещи в чужбина. В него те заявяват, че оставката на държавния глава е необходима, „за да се избегнат кръвопролитията”. Дипломатическите служители изразяват солидарност към законните искания на народа и съветват президента „да не упорства и да не се опитва да се задържи на поста”, а напротив, „да спаси Египет, който в противен случай ще е изправен пред мрачно бъдеще”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2013 в 12:26

Всъщност армията не казва, че ще "разпръсне размириците", а че ще се намеси и "ще възстанови порядъка в съответствие с волята на народа". Тънка разлика, ама много важна. ;)

02.07 2013 в 12:05

Анархия в Египет: 43 изнасилени жени, кръв по улиците, оставки във властта...
Винаги, когато чуете такава новина, особено след като излиза от западна медия, трябва да имате поне 4-5 наум. Проследих скалъпените данни накъде водят. Дейли Мейл уж са източника. Линкът им води към някакъв сайт http://scallywagandvagabond.com/2013/07/dutch-journalist-raped-in-tahir-square-during-egypt-uprising/, където изобилства с обиди към Египетската култура, затова че 9 годишни са се женили по стар обичай, че жените са сексуални обекти (което си е вярно, важи и за мъжете) и т.н.
Има и още някакъв линк, който води към скандалния запис с изнасилването на холандска журналистка. Изгледах го, за да установя, че това бяха кадри от протеста, където за 5 секунди се виждаше някаква руса жена, а наоколо скандираха и се бутаха всякакви хора.
Трябва да имаш доста извратена журналистическа фантазия за да композираш изнасилване от събрани кадри с ниско качество, много хора и добавен звук. Може и да е било изнасилване, може да са гледали мач или да са танцували, както е възможно и да е било заря по случай Египетската Нова Година. Но това не може да се каже със сигурност.
Аз не намирам за невероятно да няма изнасилвания и побои в Египет. Но начина, по-който това стига до ушите и очите ни е смехотворен. Очевидно опитите да се насади страх и ужас в сърцата на протестиращите са стигнали до манипулативни крайности. "Анархия" е лоша дума и означава кръв по улиците. Като срещнете анархист, знайте, че той иска да ви изнасили и да ви убие! Нищо, че крещят как "Мюсюлманите и Християните са едно!" Те са много коварни хора!

02.07 2013 в 11:06

Мурси, Ердоган, Станишко, Орешарски... :)

Все любимци на народа!!!