Анархия в Египет: 43 изнасилени жени, кръв по улиците, оставки във властта

Николаос Цитиридис 02 юли 2013 в 10:22 6304 3

 Египет празнува победата на революцията
Египет празнува победата на революцията

Политическата и гражданската криза в Египет се задълбочава с всеки изминал час. Чуждестранни медии съобщават, че откакто са започнали демонстрациите миналия петък 43 жени са били изнасилени, включително и холандска журналистка. 

Днес изтича и крайният срок, който протестиращите дадоха на президента Мохамед Мурси да подаде оставка. Ако държавният глава не го направи, се очакват още по-големи безредици в цял Египет, а армията е в пълна бойна готовност да се намеси.

В САЩ и Великобритания десетки полети за Египет са отменени.

В неделя се проведе милионен протест, организиран от опозицията, който докара страната до състояние на ръба на  гражданска война и сблъсъци между полицията, протестиращи и поддръжници на властта.

Политически централи бяха унищожени, а десетки загинаха по време на размириците през последните дни.

Политическата криза в страната също преживява своя връх, след като съветникът на президента Мурси - генерал Сами Анан, подаде оставка. Въоръжените сили обявиха, че ще се намесят, за да разпръснат размириците. Преди Анан, оставка връчиха и петима министри в управляващия кабинет на Египет - туризма, околната среда, комуникациите, правосъдието и външните работи останаха без управници.

Десетки египетски дипломати пък се подписаха под петиция до президента Мурси, в която го призовават да подаде оставка. Съвместното обръщение бе подготвено от 91 служители в египетското министерство на външните работи с различни рангове, включително и работещи в чужбина. В него те заявяват, че оставката на държавния глава е необходима, „за да се избегнат кръвопролитията”. Дипломатическите служители изразяват солидарност към законните искания на народа и съветват президента „да не упорства и да не се опитва да се задържи на поста”, а напротив, „да спаси Египет, който в противен случай ще е изправен пред мрачно бъдеще”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!