Най-големият ледник във Франция се е стопил с над 3 метра

OFFNews 10 ноември 2015 в 12:52 2601 1

Ледникът на връх Монблан "Мер дьо глас" (Море от лед), който е най-големият на територията на Франция, се е стопил с над 3 м. за една година, съобщава Франс прес.

Причината за голямото топене са високите температури от миналото лято. Спадането на ледника е три пъти повече от нормалното за година.

Самите измерванията направени от глациологическата лаборатория в Гренобъл, Югоизточна Франция. От октомври 2014 г. до октомври 2015 г. огромният ледник, който е с площ 32 км2. е изгубил 3,6 м. от дебелината си по цялата повърхност.

От 30 години насам ледникът губи средно по 1 метър от дебелината си вследствие на глобалното затопляне. Топенето на ледника през миналата година е съпоставимо с това от 2003 г. и 2009 г., когато "Мер дьо глас" отново изгуби над 3 м. от дебелината си.

Морското ниво на планетата се покачва по три основни причини. Първата е топенето на снежните покривки в Гренландия и Антарктика, втората е топенето на планинските ледници, а третата е разширяването на океаните, които стават все по-топли.

И трите причини са свързани с глобалното затопляне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови