Най-големият ледник във Франция се е стопил с над 3 метра

OFFNews Последна промяна на 10 ноември 2015 в 12:52 2205 1

Ледникът на връх Монблан "Мер дьо глас" (Море от лед), който е най-големият на територията на Франция, се е стопил с над 3 м. за една година, съобщава Франс прес.

Причината за голямото топене са високите температури от миналото лято. Спадането на ледника е три пъти повече от нормалното за година.

Самите измерванията направени от глациологическата лаборатория в Гренобъл, Югоизточна Франция. От октомври 2014 г. до октомври 2015 г. огромният ледник, който е с площ 32 км2. е изгубил 3,6 м. от дебелината си по цялата повърхност.

От 30 години насам ледникът губи средно по 1 метър от дебелината си вследствие на глобалното затопляне. Топенето на ледника през миналата година е съпоставимо с това от 2003 г. и 2009 г., когато "Мер дьо глас" отново изгуби над 3 м. от дебелината си.

Морското ниво на планетата се покачва по три основни причини. Първата е топенето на снежните покривки в Гренландия и Антарктика, втората е топенето на планинските ледници, а третата е разширяването на океаните, които стават все по-топли.

И трите причини са свързани с глобалното затопляне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2015 в 13:57

Да, да, произвеждайте повече коли с фосилни горива, моля ви! И не ползвайте филтри на комините на фабриките и заводите! Черпете от невъзобновяемите ресурси на земята с пълни шепи и бълвайте трилиони тонове ненужна, некачествена и безсмислена продукция, повечето от която да отиде в масовите сметища в третия свят, както и в световния океан! Сечете повече гори, че да има какво да пилеем и горим после! Влагайте и харчете милиарди във войни, политически кампании, телевизионни предавания, спорт, лъскави дрънкулки и каручки, борсови спекулации и т.н. и не се занимавайте с глупости от това да направим нещо за глобалните климатични промени! Ами то няма пари в тях, за к'ъв чеп ни е някакъв си климат - та това са онези глупости дето ги плещят тъпите екоактивисти, които си нямат друга работа. Живейте си живота и да не ви пука за децата ви. Вие нали сте си добре сега, другите после да му мислят!