Над 600 нарушения в Киев преди парламентарния вот

OFFNews 20 юли 2019 в 16:05 1498 0

Парламент, Украйна

Снимка ria.ru

По време на предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот, който е утре, полицията в Киев регистрира 642 нарушения на изборното законодателство, разследват се 38 наказателни дела, съобщава днес пресслужбата на ведомството.

В по-голямата си част нарушенията са свързани с незаконна агитация – 354 са случаите, засечени от полицията. Съобщава се и за вероятни подкупи на избиратели – 51 са сигналите са това, за 41 инцидента с хулигански прояви, 40 случая на конфликти, 16 – за възпрепятстване на избирателното право и 9 за повреждане на имущество.

По много от нарушенията са заведени 38 наказателни дела, сред които 2 за заплаха или насилие по отношение на държавен служител или общественик. В хода на предизборната кампания са съставени 79 административни протокола за нарушения на реда на поставянето на агитационни материали или разполагането им на забранените със закон места. Други 52 са за изработка или разпространение на печатни материали за предизборната агитация с липсващи задължителни данни, а 3 протокола са за нарушения в реда на воденето на кампанията.

Украинското МВР задейства и авиацията за дежурство преди вота, самолети и хеликоптери, както и мобилни екипи от спецчасти на полицията и гвардията вече са на пост в регионите на страната.

Партията на президента Зеленски „Слуга на народа“ организира паралелно преброяване на гласовете заради опасенията от масова кражба на вот, съобщи агенция Интерфакс. Над 50 000 членове на изборни комисии и наблюдатели са от тази партия. Председателят на изборния щаб Александър Корниенко заяви, че според социологическите проучвания всеки втори избирател подкрепя „Слуга на народа“. Той обаче предупреди, че това никак не се харесва на старите политици и те ще опитат да откраднат от гласовете за партията на Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови