Над 300 000 еко активисти на протест в Ню Йорк

OFFNews 22 септември 2014 в 09:44 2381 3

Над 300 000 души излязоха в неделя по улиците на Ню Йорк в защита на околната среда и на протест срещу причините за промените в климата, съобщи БГНЕС

В "климатичния марш" участваха политици, учени, представители на различни екологични и профсъюзни организации, студенти, религиозни лидери, както и много знаменитости, сред които британският рок музикант Стинг и холивудските актьори Марк Руфало и Леонардо Ди Каприо, който наскоро стана посланик на мира на ООН по въпросите на климатичните промени.

Към шествието се присъедини и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Той бе с бяла тениска, на която пишеше "Аз съм за борбата срещу промените на климата", и синя шапка със символите на ООН. До него вървяха известната изследователка на примати Джейн Гудол и френската екоминистърка Сеголен Роял. Няма никакъв "резервен план", защото няма никаква "резервна планета", заяви Бан Ки Мун.

Ди Каприо вървеше в началото на колоната заедно с представители на еквадорско племе, което от години води борба с американската петролна компания "Шеврон", която според тях замърсява джунглите на Амазонка.

Цялата сутрин вчера в Ню Йорк пристигаха автобуси от страната, а също от Канада, които доставяха участниците в марша. Подобни демонстрации бяха организирани и в Лондон, Берлин, Амстердам, Париж, Стокхолм, Рим, Мадрид, Делхи и Мелбърн. Според инициаторите планирани са повече от 2700 събития в 158 страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews