Над 30 загинали и повече от 100 ранени при атентат в Дамаск

OFFNews 23 декември 2011 в 17:02 1305 0

Над 30 загинали и повече от 100 ранени при атентат в Дамаск  Снимка:БГНЕС

Снимка БГНЕС

Над 30 загинали и повече от 100 ранени при атентат в Дамаск

Над 30 души загинаха, а други 100 бяха ранени, след като две коли бомби се взривиха в сирийската столица Дамаск днес, убивайки десетки цивилни и войници, съобщи Ройтерс.

Това случва само ден, след като в Сирия пристигнаха наблюдатели на Арабската лига, които трябва да проверят напредъка на правителството по изпълнение на плана за спиране на насилието.

Първата кола бомба се е взривила пред сграда на неназована агенция за сигурност в квартал Кафр Сусе, обяви държавната телевизия Ал Ахбария ас Сурия. Според първоначалния оглед на мястото става дума за терористичен акт на Ал Кайда.

Според други източници атентатът е дело на самите власти, които целят да сплашат пристигналите вчера наблюдатели на Арабската лига.

В Дамаск сигналът на телевизиите Ал Джазира и Ал Арабия е заглушаван. Според специалисти властите в Дамаск са планирали всичко, преди да подпишат протокола за допускане на наблюдателите.

Сирийската държавна телевизия излъчи кадри на окървавени тела и разрушени сгради. Оператор на Ройтерс обаче не е бил допуснат до мястото на атентатите. Ливанската телевизия Ал Манар, собственост на ислямистката групировка Хизбула, съобщи за 30 загинали и 55 ранени, а проправителствената телевизия Ад Дуния разпространи новината за 40 загинали и над 100 ранени.

Непосредствено след първия взрив в двора на сградата е влязъл високопроходим автомобил, който се е избухнал сред охранителите, излезли да видят последиците от първата бомба, съобщава още държавната телевизия. Двата взрива са избухнали в различни квартали на Дамаск, след което е последвала тежка престрелка, съобщи Би Би Си, позовавайки се на разкази на очевидци.

Тъй като властите не допускат свободното движение на чужди медии в страната, информацията за взривовете в сирийската столица не може да бъде потвърдена от независими източници. Това е най-големият случай на насилие в Дамаск от началото на антиправителствените протести срещу режима на Башар ал Асад през март. По време на демонстрациите в арабската страна загинаха хиляди протестиращи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков