Москва ще заведе дела заради задържани в Украйна учители, преподавали по руската система

OFFNews 13 септември 2022 в 13:14 4254 1

война

Снимка БТА

Войната в Украйна.

Председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин е разпоредил да се образува наказателно дело във връзка със задържането на "украински военнослужещи, които са преподавали руски език в Харковска област", съобщиха от ведомството в канала Телеграм.

"Учителите преподаваха по руската програма в регионалните училища. Представители на киевския режим квалифицираха тази дейност като престъпление и организираха наказателното им преследване", заявиха от Следствения комитет, цитирани от Би Би Си.

В същото време не се казва нищо за гражданството на предполагаемите задържани учители, за обстоятелствата, при които са били задържани и къде е станало това, нито за начина, по който Следственият комитет е получил тези данни.

Преди три дни се появиха съобщения, че в освободения от украинската армия град Купянск в Харковска област са задържани учители, които са пристигнали в Украйна, за да преподават руски. Руското министерство на образованието твърди, че в тези територии не е имало техни учители.

Съветникът на президента Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, заяви днес, че все още не може да потвърди фактите за задържането на учителите. Но и той, и вицепремиерът Ирина Верешчук бяха категорични, че ако има такива случаи, учителите няма да бъдат считани за военнопленници, тъй като не са бойци и ще бъдат съдени съгласно украинското законодателство.

Пред "Страна.uа" обаче вицепремиерът обяви, че Украйна може да осъди на 12 г. затвор учителите, които са преподавали руски в окупираните територии на Харковска област, като обясни, че споменатата присъда е предвидената за нарушаване на законите и обичаите на войната според наказателния кодекс.

Верешчук допълни, че украинските учители, които се съгласят да работят по руски учебни програми, също могат да бъдат преследвани - за колаборационизъм.

В изявление на Следствения комитет на Русия се казва, че се "разследват обстоятелствата на инцидента и действията на всички замесени лица ще бъдат оценени от правна гледна точка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews