Москва: Никога не сме пазили в тайна военното си присъствие в Сирия

OFFNews 10 септември 2015 в 15:31 4319 3

Снимка ТАСС

Сергей Лавров

Никога не сме пазили в тайна военното си присъствие в Сирия. Наши специалисти работят там, помагат на сирийската армия да използва нашето оръжие.

Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Руски военни има в Сирия от много години. Тяхното присъствие там е свързано с доставките на руско въоръжение за сирийската армия, която понася основното бреме по противопоставяне на тероризма в лицето на „Ислямска държава“ и други екстремистки групировки. Те са там, за да обучат сирийските военни как да използват техниката в антитерористичната борба, подчерта Лавров.

Русия не оказва допълнителна военна помощ на Сирия, но ако това се наложи, то има тази възможност по молба на Дамаск и в пълно съответствие с международното право, категоричен е министърът. 

В редовните ми контакти в държавния секретар на САЩ Джон Кери, в това число и вчерашния ни разговор по телефона, ние говорим подробно за това, каза той.

„Кери изрази и много странна идея – че подкрепата за Асад само усилва позициите на „Ислямска държава“, защото в отговор спонсорите на организацията ще ѝ дават още повече пари и оръжие. Това за нас е абсолютно обърната с краката нагоре логика, нов опит в услуга на тези, които използват терористите в борбата с неудобните им режими“, коментира министърът.

Лавров посочи още, че Русия помага в борбата с тероризма не само в Сирия, а доставя оръжие в Ирак и други страни в региона.

„Ние продължаваме да помагаме на сирийската армия с всичко необходимо, за да не допусне в Сирия повторение на „либийския сценарий“ и други печални събития, които се случиха в този регион заради манията на някои наши западни партньори по идеите да сменят неудобните им режими“, каза министърът.

Русия потвърди в сряда, че има руски военни в Сирия, макар че преди това отричаше тази информация, която се появи в западни медии. 

Сергей Лавров обясни, че самолетите, които Русия изпраща в Сирия, са както с военна техника и оръжие, така и с хуманитарна помощ. В зависимост от това какъв товар се пренася, искаме съответните разрешения в съответствие с международните норми, увери руският външен министър.

Преди дни стана ясно, че българското външно министерство е отказало разрешение за въздушен коридор за два руски самолета, които превозват хуманитарна помощ за Сирия заради съмнения, че товарът в самолетите няма да е според предварително посоченото.

По-късно министърът на отбраната потвърди, че според правителството с руските самолети вероятно ще превозват оръжия за Сирия.

Външният министър Даниел Митов пък подчерта, че сме готови да дадем на руските самолети да преминат над страната ни, но само ако Москва се съгласи самолетите да бъдат проверени в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!