Московчани се събудиха в шок, ужас и недоумение, предава Би Би Си-Русия

OFFNews 24 февруари 2022 в 13:23 6384 0

Снимка Getty Images

Шок, ужас и недоумение - три думи, с които може да се опише настроението на много хора в руската столица Москва тази сутрин. Веднага след като се появи новината за военното нападение срещу Украйна, московчани започнаха да си разменят съобщения, питайки се един друг какво трябва да правят - да се запасят с храна или с американски долари. Други се питат какво ще се случи с рублата, след като Московската фондова борса спря търговията, предава руският журналист от Би Би Си-Русия Сергей Горяшко.

В банките и пунктовете за обмяна на валута има опашки, а полицейското присъствие по улиците също се е увеличило.

Противниците на войната срещу Украйна обсъждат възможността за провеждане на митинг в Москва тази вечер. Малко вероятно е да бъде издадено разрешение за такъв митинг. Отделни протестиращи, които през последните няколко дни организираха демонстрации, бяха бързо задържани от полицията, допълва журналистът. 

Проучванията на общественото мнение, проведени преди началото на военните действия, показаха, че около половината от руснаците не вярват, че е възможна война с Украйна. Огромното мнозинство от анкетираните обвиняват НАТО за настоящата ескалация на напрежението със Запада, предава руската редакция на Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки