Моравецки: Русия ще се опита да унищожи Украйна

OFFNews 21 септември 2022 в 13:52 2510 3

Полският премиер Матеуш Моравецки в Киев, 9 септември 2022 г.

Снимка Getty Images

Полският премиер Матеуш Моравецки в Киев, 9 септември 2022 г.

Русия ще се опита да унищожи Украйна и да промени границите ѝ, предупреди полският премиер Матеуш Моравецки по повод обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация, предаде Ройтерс.

"Ще направим всичко възможно с нашите съюзници, така че НАТО да подкрепи Украйна още повече, за да може тя да се защити", заяви Моравецки и призова западните съюзници да предоставят допълнителна помощ за Киев.

Руският президент изрази и подкрепата си за референдумите, които ще бъдат организирани в контролираните от Москва украински територии. 

Указът на Путин за мобилизация предвижда стартирането на всички мобилизационни дейности още в рамките на деня, а повиквателни ще получат само резервистите. Те ще преминат допълнително обучение с оглед придобития от руските военни опит в боевете в Украйна. Мобилизираните руснаци ще получават съответното заплащане и статут на войници, служещи по договор.

В допълнение руският министър на отбраната на Сергей Шойгу поясни, че страната разполага с огромен мобилизационен ресурс – близо 25 млн. души, но в хода на частичната мобилизация, обявена от Путин, ще бъдат призовани 300 хиляди резервисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

21.09 2022 в 14:39

Тя рашка друго освен да унищожава засега не е показала, че може.

6145

2

kokoten

21.09 2022 в 14:09

Какво ли?Да не стане като във вица-Къде почива това лято-В Чехия,Австрия,Германия-Като турист ли-Не,с пехотата....
 
X

Да помогнем на украинските деца!