Мицкоски: Правителството е с нулево доверие и единствената му политика - да приеме българския диктат, се провали

OFFNews 26 август 2023 в 19:58 2377 0

Снимка БТА / АП

Габриел Ескобар и премиерът на РСМ Димитър Ковачевски.

"Ние споделяме ежедневиет, борим се да променим това ежедневие и да, сътрудничеството с всички наши стратегически партньори и сътрудничеството с международната общност е важно за нас. Най-високият ни приоритет обаче е качеството на живот и условията, в които живеят нашите съграждани. За да се промени това, са нужни предсрочни парламентарни избори, защото това правителство е с нулево доверие и единствената платформа и политика, която имаше - приемането на българския диктат, се провали. Това заяви по време на посещението си в Гевгелия, Северна Македония, председателят на основната опозиционна сила в страната ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски.

Според опозиционния лидер това се разбрало, когато станало ясно, че управляващите нямат 80 депутати в парламента на Северна Македония. "Конструктивна и приятелска среща между стратегически приятели", така пък нарече вчерашния си разговор със заместник помощник-държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар, който се проведе в посолството на САЩ в Скопие. Мицкоски каза, че е аргументирал пред Ескобар причините, поради които ВМРО-ДПМНЕ е против приемането на конституционните промени, и повтори позицията на партията за произвеждане на предсрочни парламентарни избори . Мицкоски е разяснил "част от невярната информация, с която правителството злоупотребява пред международната общност", без да поясни какво точно има предвид.

Габриел Ескобар направи двудневна визита в Скопие, по време на която се срещна и с Мицкоски, който дни преди това заяви, че правителството е предизвикало това посещение, за да се окаже натиск върху опозиционната партия, която не подкрепя промените в конституцията на страната - условие в преговорната рамка с ЕС на Република Северна Македония - без които не може да бъде насрочена втората междуправителствена конференция и страната не може да започне да отваря преговорните глави.

"Не дойдох тук (в Скопие), за да казвам на хората как да гласуват. Не съм дошъл, за да казвам на хората как да съставят правителство. Ние не правим това с нашите съюзници от НАТО. Това, което правим, е да задаваме очаквания. По отношение на лидера на опозицията, искам да добавя, е, че не съм дошъл, за да му казвам какво да прави и да му диктувам условия. Но исках да стане ясно, че САЩ избират за партньори на Балканите онези, които доближават региона до Европа, онези, които показват своя ангажимент към НАТО и които продължават борбата с корупцията", каза в интервю след срещата им Габриел Ескобар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!