Меркел постави роза на паметника на Берлинската стена

OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2014 в 16:34 3821 2

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и кметът на Берлин поставиха по една роза на паметника на Стената на улица „Бернауер щрасе”.

Берлин празнува днес 25 години от падането на Стената. В многобройни събития политици от Германия и чужбина припомнят за жертвите, паднали на границата между Изтока и Запада.

Денят на Свободата е ден и на памет за жертвите. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на църковна служба в памет на загиналите бегълци към свободата. ГДР бе една безправна държава, управлявана от обсебен от идеологиите режим, заяви тя. Преди това Меркел откри конференция, посветена на падането на Берлинската стена, в която участие взе и Михаил Горбачов.

„Годишнината от падането на Стената показва и че никой не може да подтиска стремежа на хората към свобода безкрайно дълго. През цялата съдбовна 1989-а година все повече източногерманци преодоляваха страха си от репресии и тормоз. Така се стигна до падането на Стената”, каза Меркел.

"Историческите събития, които днес ни се струват неочаквани, могат впоследствие да се окажат неизбежни и предопределени. Да си спомним времето, когато процесите на промените се развиваха бурно и остро. Обединението на Германия стана възможно защото беше подготвено от огромни изменения в световната политика и в съзнанието на хората", каза Михаил Горбачов в интервю за CNN. 

По време на събитията през 1989 година той взима решение да не използва сила при потушаване на бунтовете в Източна Европа.

Довечера като кулминация на празненствата в небето ще бъдат пуснати 7000 светещи балона, които в момента опасват цялата линия, по която минаваше стената.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2015 в 15:18

Дали е най-унищожителната не знам, но със сигурност е унищожила значителна част от разума и това е видно от коментар 1. Който не се поучи от историята е обречен да греши отново. В случая грешката е да казваш изкривяваш фактите поради лични пристрастия.

09.11 2014 в 23:30

Поклон пред жертвите на комунизма!
И нека поколенията не забравят престъпленията на най-унищожителната идеология за всички времена.Оцеляваща като вирус и днес за ужас на човечеството.