Навършват се 25 години от падането на Берлинската стена

OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2014 в 08:54 13763 3

Днес се навършват 25 години от падането на Берлинската стена. Разрушаването на стената на 9 ноември 1989 г. слага край на 30-годишното разделение на Германия.

В днешните тържества участие ще вземат президентът на Германия Йоахим Гаук, канцлерът Ангела Меркел, видни германски политици и високопоставени чуждестранни гости.

Тази вечер в небето ще бъдат пуснати 6880 бели светещи балона по протежението на разрушената стена, което ще символизира премахването на стената.

Преди 25 години в Берлин хората сътвориха история. Не може за дълго време да бъде потискан човешкият стремеж към свобода. Чудо беше, че всичко стана по мирен път, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Имаше доста вълнения от седмици. На улицата имаше танкове от 7 октомври. На 9 ноември вечерта излязох от сауната и преминах през улица „Борнхолмер“ от другата страна и там празнуваха напълно непознати. Имаше го това невероятно чувство на щастие. Това е нощ, която никога няма да забравя, разказва спомените си Меркел.

Необходимо е мъжество, за да придобиеш свободата, но е необходимо и мъжество, за да се ползваш от свободата, каза още тя.

Берлинската стена е построена за една нощ на 12 август 1961 г., за да разделя Източен и Западен Берлин, както и ГДР от ФРГ. Първоначално стената е от бодлива тел, а по-късно става укрепена стена, която се състои от 106 км бетонна стена с височина 3,6 м, 66 км бодлива тел и над 300 наблюдателни кули.

В рамките на съществуването на стената около 200 души са загинали в опит да прескочат стената, макар че според различни данни цифрата е дори по-голяма.

Жителите на Източен Берлин започват протести срещу това, че са им отказани просперитета и свободата от другата страна на стената.

Протестите достигат своята кулминация в нощта на 9 ноември, когато вратите са отворени. Протестиращите започват да разрушават стената още през нощта. Официалното й унищожаване обаче е през лятото на 1990 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2014 в 11:45

Напълно съм съгласен с написаното от 1-ви.
Помня еуфорията,ентусиазма,които съпътстваха първоначалните промени.Казвахме си КРАЙ,ТОЧКА,ДО ТУКА БЯХА и времето беше наше.По-запознатите и прагматичните,добре знаеха,че животът ни няма да се оправи за година-две.Все си казвахме-едните му 10г.да минат,да извоюваме започнатото...ще се изтърпи.
Нищо подобно не се случи.Точно поради причините,които е описал 1-ви.Вкараха ни милиционери в политиката и бизнеса,мутри,фалшиви банкери,политически"елит"прояден от простащина,алчност,корупция.Вулгаризираха нещото,наречено"Преход".Окраде се Държавата и Народът.
Лъжи,схеми,злоупотреби с Власт и обществени надежди и доверие.Това ни натресоха другарете и другарките,набързо станали"демократи,бизнесмени,нови лидери и политици".
Виновни сме си ние-през 1996/1997г.,по площадите и улиците казахме за пореден път"СТИГА"!Изрекохме от А до В,но така и не ги натикахме,там,където им е мястото,за да стигнем до Я.И да приключим,макар и със закъснение.
Тотална лустрация му беше цярът,но така и не се получи.
Затова,сега сме на този си хал.

09.11 2014 в 11:35

Обезличен,обезверен,продажен,беден,страхлив,топящ се и моделиран от комунистическата чума народ е обречен дълго да агонизира.Днес вместо да сме на улицата ОТНОВО и да искаме рестарт чрез ЛУСТРАЦИЯ и НОВА КОНСТИТУЦИЯ ,голяма част са настроено носталгично,а други егоистично си гледаме рахатлъка.НО! КОГО чакаме да ни поведе?!Назначени партийни лидери или синдикатите!Само общонационално движение и общонационална ,дългосрочна стачка могат да стреснат управляващите не толкова,колкото Европа.Къде е "нахранената " интелигенция,къде са журналистите,студентите,които да поискат същото!?Сами сме си виновни!Децата ни ще ни проклинат вечно за нашето овчедушие и ще ни поздравяват по скайпа на развален български език в най-добрия случай..Съгласни ли сме ...или...

09.11 2014 в 10:05

Унищожена беше не само стената. Немците влязоха в ЩАЗИ, извадиха всички досиета и ликвидираха окончателно структурите на този клон на КБГ в тяхната държава. Окончателно беше ликвидирана и комунистическата партия. Приеха закон за лустрацията. Все неща, които ние не направихме. Вместо това оставихме КГБ, чрез структурите на ДС и БКП да ни представят театралната постановка: "ПРЕХОД". Но си остана само театрална постановка! В живота нищо не се е променило. Все едни и същи дирижирани фигури продължават мрачната история. Надеждата, че нещо ще се промени и ще се "оправим" е празна и безсмислена. Никой за нищо не му пука. Изпълнени сме с дребнава злоба и завист и на всеки намираме кусури, всеки поливаме с помия, завиждаме, че другите крадат повече от нас.