Навършват се 25 години от падането на Берлинската стена

OFFNews 09 ноември 2014 в 08:54 14479 3

Днес се навършват 25 години от падането на Берлинската стена. Разрушаването на стената на 9 ноември 1989 г. слага край на 30-годишното разделение на Германия.

В днешните тържества участие ще вземат президентът на Германия Йоахим Гаук, канцлерът Ангела Меркел, видни германски политици и високопоставени чуждестранни гости.

Тази вечер в небето ще бъдат пуснати 6880 бели светещи балона по протежението на разрушената стена, което ще символизира премахването на стената.

Преди 25 години в Берлин хората сътвориха история. Не може за дълго време да бъде потискан човешкият стремеж към свобода. Чудо беше, че всичко стана по мирен път, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Имаше доста вълнения от седмици. На улицата имаше танкове от 7 октомври. На 9 ноември вечерта излязох от сауната и преминах през улица „Борнхолмер“ от другата страна и там празнуваха напълно непознати. Имаше го това невероятно чувство на щастие. Това е нощ, която никога няма да забравя, разказва спомените си Меркел.

Необходимо е мъжество, за да придобиеш свободата, но е необходимо и мъжество, за да се ползваш от свободата, каза още тя.

Берлинската стена е построена за една нощ на 12 август 1961 г., за да разделя Източен и Западен Берлин, както и ГДР от ФРГ. Първоначално стената е от бодлива тел, а по-късно става укрепена стена, която се състои от 106 км бетонна стена с височина 3,6 м, 66 км бодлива тел и над 300 наблюдателни кули.

В рамките на съществуването на стената около 200 души са загинали в опит да прескочат стената, макар че според различни данни цифрата е дори по-голяма.

Жителите на Източен Берлин започват протести срещу това, че са им отказани просперитета и свободата от другата страна на стената.

Протестите достигат своята кулминация в нощта на 9 ноември, когато вратите са отворени. Протестиращите започват да разрушават стената още през нощта. Официалното й унищожаване обаче е през лятото на 1990 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!