Медийна мъгла в Украйна

Николаос-Теодорос Цитиридис 12 декември 2013 в 10:34 3232 8

Полицията разпръсна с палки и газ протестиращите в Украйна, Снимка: Reuters

Снимка Reuters

Полицията разпръсна с палки и газ протестиращите в Украйна

 

С продължителността на протестите в Украйна нараства и медийното затъмнение и цензура, на което са подложени медиите, отразяващи събитията в Киев.

Според официални източници и изявление на властта насилие повече няма да има, докато в социалните мрежи се говори за хиляди военни и спец части, които се опитват да си върнат окупирани от демонстрантите зали.

САЩ вече размаха пръст на украинските власти и обявиха, че обмислят санкции срещу Киев заради насилието срещу протестиращите. Американският министър на отбраната Чък Хейгъл предупреди Украйна да не използва военна сила срещу граждани "по никакъв начин" и призова за сдържаност.

Междувременно в Европейския парламент бе внесен проект за резолюция за създаване на нова посредническа мисия на ЕС на най-високо ниво, която да помогне за мирен изход от кризата.

Вече стана ясно, че Евросъюзът няма да остави Украйна без надзор. Представителят на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън си замина от Киев, където беше на двудневна помирителна мисия. На нейно място обаче пристига външният министър на Литва като представител на страната председател на ЕС. Това става по молба на самата Аштън.

Русия пък обяви, че е готова за промишлено сътрудничество с Украйна, независимо от това дали Киев ще реши да създава зона за свободна търговия с ЕС или да участва в Митническия съюз на страните от ОНД. Това увери пред руски журналисти във Вашингтон вицепремиерът на Русия Игор Шувалов.

Според официална информация на властите в Украйна, на площад "Независимост" в Киев в момента има около 5000 души.

В мрежата текат призиви да не се вярва на официалната информация заради тотално затъмнение. Припомняме ви, че преди дни стана ясно, че всъщност барикадите на Майдана не са разрушени от Беркут, както беше съобщено от руски и украински медии.

От публикации в социалните мрежи става ясно, че към 1:30 ч снощи са изпратени над 5000 души от вътрешните войски и 3000 от спецчастите, събрани от цяла Украйна.

На призива на опозиция за помощ са се отзовали хиляди. Метростанциите са се препълнили, а властта издала заповед влаковете да спрат незабавно. Въпреки това водачите не изпълнили заповедта и са отворили вратите за протестиращите.

При опит на спецчастите да изгонят протестиращите от окупираното кметство, защитниците на сградата са полeли заледеното стълбище с олио и течен сапун и гледката на падащите беркутци, поливани от горните етажи с вода от противопожарните кранове (при -10 градуса) е била трагикомична.

Според информацията в социалните мрежи в момента в Украйна се извършва истинско преселение - хора от Западна Украйна масово се стичат към Киев, пътищата и превозните средства са задръстени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!