Демонстранти в Киев запалиха автобус на спецчастите

Вероника Шербанова 11 декември 2013 в 11:42 5195 25

Протестиращи подпалиха автобус на спецчастите в Киев, Снимка: Reuters
Протестиращи подпалиха автобус на спецчастите в Киев, Снимка: Reuters

 

Демонстрантите на Площада на независимостта в Киев подпалиха един от автобусите на спецчастите „Беркут“, съобщи Лига.Новости.

Подпаленият автобус е един от трите, пристигнал пред кметството при опита на полицията да превземе сградата, която е блокирана от протестиращи.

Предполага се, че автобусът е пламнал заради хвърлени по него бутилки със запалителна течност. Засега не е ясно кои са извършителите, но се предполага, че бутилките са хвърлени не от сградата на кемтството, а от хора, намиращи се близо до автобуса, които са успели да избягат.

Автобусът е преместен. Малко след това от входа на кметството са преместени и другите два автобуса на спецчастите.

През нощта полицията щурмува барикадите и се опита да проникне в сградата на кметството, но протестиращите успяха да удържат позициите си.

Щурмът продължи няколко часа. Спецчастите успяха да съборят барикадите на Площада ан независимостта в центъра на Киев.

По време на щурма са ранени 30 души. 15 души са постъпили за лечение в болница, като 9 от тях са полицаи. 

С втория опит да се изтласкат протестиращите Виктор Янукович затвори пътя към всички компромиси, към които призоваха някои политици и обществени личности, заяви опозиционният лидер Виталий Кличко.

С главорези и диктатори не може да се правят компромиси. Трябва да се избавим от тях. Целта е само една – оставка на Янукович и на цялата му гнила власт, посочи Кличко.

Странно е да слушаме за някакви компромиси като служебни правтелства или изменения в Конституцията. Всичко това ще са манипулации в полза на Янукович и съхраняването на неговата власт. Главното зло е самият Янукович, останалото зло – създаденото от него, категоричен е Кличко.

Отговорно заявявам, че заедно с гражданите, които изразиха по площадите в цялата страна недоверие и неуважение към властта на Янукович, ще направим всичко, за да сменим тази власт възможно най-бързо, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!