Нощта в Киев: Милицията изтласка протестиращите с щитове, но те удържаха крепостта си

OFFNews 11 декември 2013 в 07:56 5135 14

Барикадите след щурма на спецчастите в Киев. Снимка: Ройтерс
Барикадите след щурма на спецчастите в Киев. Снимка: Ройтерс

 

Бойци на спецчастите "Беркут" изтласкаха с щитове мирно протестиращи от централния площад в украинската столица Киев "Майдан" тази нощ, но се провалиха в опита си да освободят "крепостта" на протестиращите - Киевското кметство. 

В крайна сметка силите на реда се оттеглиха и то остава във владение на демонстрантите, които го браниха с тела и бутилки ледена вода.

Атаката започна след полунощ. Хиляди бойци нападнаха площада откъм ул. "Институтска", съобщава zn.ua. Хората на площада започнаха да пеят химна на Украйна. Милицията нападна едновременно и от съседна улица, атакува и окупираното от протестиращи кметство в Киев.

Към 2 ч. след полунощ се стигна до сблъсъци между демонстранти и спецчастите "Беркут". Милицията започна да руши барикадите. Опозиционни депутати застанаха пред полицейската кола, за да я спрат.

Певицата Руслана призова силите за сигурност да спрат атаката. Хората скандираха "Милицията с хората!". Опозиционни депутати направиха жива верига между демонстрантите и силите на сигурността. Свещеник увещаваше униформените да постъпват по съвест. Въпреки това въоръжените млади мъже минаха в настъпление и започнаха да удрят хората от предните редици.

Очевидци съобщават за бити и арестувани.

Протестиращите започнаха да скандират "Утре милион!".

Малко преди 4 ч. сутринта "Беркут" пробиха през една от барикадите и започнаха да изтласкват протестиращи с щитовете си. Протестиращите успяха да избутат силите на реда, които започнаха да се оттеглят малко след 4 ч. Барикадата на "Институтска" е унищожена.

На площада има ранени. Дойде линейка.

Към 4,50 ч. отстраняването на барикадите продължава. На Майдан идват все повече и повече хора. Силите за сигурност опитват да изтласкат протестиращите. Демонстрантите успяват да ги отблъснат.

Към 5,30 ч. протестиращите и силите за сигурност отново стоят едни срещу други. Хората скандират "Ние служим на народа на Украйна" и "Войниците - в казармата".

15-ина минути по-късно идват подкрепления от Вътрешни войски. Опозиционни депутати застават между протестиращите и униформените. Увещават ги да свалят щитовете. Хората пеят химна.

Малко преди 7 милицията започва да руши барикадите при Дома на профсъюзите. Има ранени. Лекари изнасят един човек на носилка.

Към 7,30 ч. силите за сигурност се отдръпнаха от площада. Вътрешни войски стоят пред барикадите. Няма насилие.

Гледайте на живо какво се случва на площада тук:

Ситуацията в Киев можете да следите чрез стрийма.

Live streaming video by Ustream

Катрин Аштън в Киев.

Щурмът стана по времето, когато в украинската столица е върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Тя имаше 3-часова среща с президента на Украйна Виктор Янукович, подробности от която не бяха изнесени.

Аштън отиде и на площада при протестиращите. По-късно на Фейсбук страницата й бе публикувано нейно изявление.

"Аз съм все още в Киев. Аз бях сред вас на Майдан сред вас тази вечер, впечатлена от решителността на украинските демонстранти за европейската перспектива на страната. Няколко часа по-късно с тъга наблюдавах, че полицията използва сила, за да отстрани мирно протестиращи хора от центъра на Киев. Няма нужда властите да действат така под прикритието на нощта срещу хората, използвайки полиция. Диалогът винаги е по-добър от силата", се казва в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!