Мъск обяви, че не е спирал Starlink в Крим, и призова за мир

OFFNews 08 септември 2023 в 10:28 2415 1

Илън Мъск

Снимка Getty Images

Илън Мъск

Собственикът на SpaceX Илон Мъск заяви, че не е ограничавал достъпа на украинската армия до Starlink в анексирания от Русия регион Крим, тъй като той не е бил активиран в този регион.

"Въпросните региони на Starlink не са били активирани. SpaceX не е деактивирала нищо", написа магнатът в своя Twitter (сега наречен X).

Той добави, че украинските власти са му изпратили спешна молба да активира Starlink "чак до Севастопол", но той е отказал да го направи.

"Очевидно е, че целта е била да се потопи по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил с искането им, SpaceX щеше да бъде въвлечена в голям военен акт и ескалация на конфликта", заяви Мъск.

Той коментира още, че двете страни трябва да постигнат мирно споразумение, тъй като всеки ден загиват млади хора, за да отвоюват или загубят малко парче земя, а това не си струва загубата на човешки животи.

Предишния ден CNN съобщи, че по непотвърдена информация Мъск тайно е наредил изключването на сателитите Starlink край бреговете на Крим през 2022 г., за да попречи на украинската армия да атакува руския флот. Когато украински подводни дронове, натоварени с експлозиви, се приближили до Крим, контактът с тях бил изгубен и те били изхвърлени на брега, без да причинят щети - според биографията на Мъск, написана от журналиста Уолтър Айзъксън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика