Марк Рюте: Ако Скопие отхвърли френското предложение, Албания ще бъде отделена по пътя ѝ към ЕС

OFFNews 05 юли 2022 в 13:59 33356 7

Марк

Снимка Архив

Марк Рюте

Нидерландският премиер Марк Рюте в прав текст обяви, че ако Скопие отхвърли френското предложение за туширане на разногласията между България и Северна Македония, Албания може да бъде отделена и сама да поеме пътя към членство в ЕС.

"Ако Северна Македония не приеме френското предложение, Албания ще има по-голяма подкрепа от другите страни да продължи по пътя сама, но аз се надявам, че това няма да се наложи", подчерта Рюте на съвместна пресконференция с албанския си колега Еди Рама.

Рюте обяви още, че Тирана има пълната подкрепа на страната му в процеса на евроинтеграция.

"На срещата на върха за Западните Балкани, която се състоя в Брюксел, ЕС потвърди своя ангажимент. Що се отнася до забележката на Еди Рама след това, мисля, че той беше прав - това не беше успешна среща. Ние трябва да направим повече. Ние знаем, че страните от Западните Балкани, включително Албания, работят усилено за присъединяване към ЕС и Албания има пълната подкрепа на Нидерландия. Проблемът тук е със Северна Македония и благодарение на френските усилия има нов момент в присъединителния процес, който засяга и Албания, тъй като двете страни, най-малкото политически, са свързани. Ние подкрепяме френското предложение за премахване на пречките, които блокират Северна Македония и Албания в присъединителния процес. Предложението предлага решение на всички оставащи безпокойства", посочи Рюте.

Нидерландският премиер бе категоричен, че ЕС ще продължи да подкрепя Северна Македония в следващите стъпки, ако приеме френското предложение.

Рюте подчерта, че насрочването на дата за първата междуправителствена среща ще бъде награда за албанското правителство на Еди Рама и за осъществените от него реформи.

"Също така това ще бъде справедлива награда за цялата работа, свършена от правителството на Еди Рама, и реформите, които предприе, които аз видях с очите си по време на моето посещение през ноември, когато бях в Тирана", посочи той.

Еди Рама оцени високо ангажимента на Нидерландия и благодари на премиера Марк Рюте за насърчаването на процеса на присъединяване към ЕС на Западните Балкани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

7

fiki

06.07 2022 в 12:17

по някаква причина вярвам че имат поне една независима останала мозъчна клетка някъде дълбоко която чете и ще вкара малко анархия в гладкото като огледало мозъчно покривало

1220

6

хr4

05.07 2022 в 17:30

fiki, ти наистина ли му обясняваш? С такива като тоя има смисъл да си правиш само гагргара.

1767

5

fiki

05.07 2022 в 16:25

Вие все печелите и все сте първи, ама накрая се събирате 300 човека пред НС и на ибзбори 4.8% макс гласове (при 30% активност смятай колко реално % са това), вечно нещо чакащите, я чиповете във ваксините, я новия световен ред и повсеместно унищожение, я не знам си какво, абсолютно нищо не сте познали до сега ама си вярвате, най-удобните за промиване, пак ще ви промият и изхвърлят и пак няма да схванете какво е станало.

1220

4

хr4

05.07 2022 в 16:21

Я, още един "полезен идиот". Сашке, ти ли си бе? Кой пореден ти е тоя ник?
ПП. Албания много отдавна трябваше да бъде отделена. Дебелоглавието на скопците не е проблем на албанците.

1331

2

ваксиниран

05.07 2022 в 15:33

Много хора не могат да разберат, че нищожества като Костадинов, Трифонов и Борисов ги използват за да крадат. Стига сте вярвали на евтина пропаганда, приятели!

1767

1

fiki

05.07 2022 в 14:24

Как е когнитивния дисонанс, антивакси? Пак се оказа че бръщолевите тотални глупости и пак ви промиха, РСМ май не им харесва така прецакващото България решение на ЕС. Продължавайте да вярвате на Копейката.