Малики официално се отказа от премиерския пост в Ирак

OFFNews 15 август 2014 в 12:29 1388 0

Нури ал Малики

Нури ал Малики обяви официално, че се отказва от премиерския пост в Ирак, след като заемаше поста през последните осем години, съобщиха световните агенции.

На поста ще застане Хайдер ал Абади.

Обявявам днес пред вас, че се оттеглям от кандидатурата си в полза на своя брат Хайдер ал Абади, за да облекча развитието на политическия процес и съставянето на ново правителство, каза Малики в телевизионно обръщение.

Малики обясни, че решението му се основава на желанието да пази интересите на страната и да не става причина за кръвопролития.

Нури ал Малики беше подложен на сериозен натиск да се оттегли в полза на не толкова поляризираща фигура, която ще може да противодейства на групировката „Ислямска държава“.

Президентът на Ирак Фуад Масум възложи в понеделник на Хайдер ал Абади да състави правителство. Малики обаче отказваше да се оттегли от поста и заплаши президента със съд за нарушаване на конституцията заради решението на Масум да назначи Абади за премиер.

Решението на Малики да се оттегли е историческа стъпка за Ирак, заяви в комюнике специалният представител на ООН в Багдад Николай Младенов.

Решението за оттегляне на Малики беше приветствано и от Белия дом. Иракчаните направиха днес важна крачка напред за обединяването на страната си, посочи съветничката на американския президент по национална сигурност Сюзън Райс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови