Макрон обеща, че катедралата Нотр Дам ще бъде възстановена до пет години

OFFNews 16 април 2019 в 21:32 3978 7

Снимка elysee.fr

Парижката катедрала Нотр Дам ще бъде възстановена до пет години, обеща тази вечер в телевизионно обръщение към сънародниците си френският президент Еманюел Макрон.

Ние ще възстановим катедралата, тя ще стане още по-хубава. Аз искам възстановяването да приключи до пет години, каза Макрон.

Можем да го направим. И ще мобилизираме всичките си сили, обеща президентът.

Споделям мъката ви, но също така споделям и надеждата ви, обърна се той към сънародниците си.

На нас се пада задачата да превърнем това бедствие във възможност да се обединим и заработим заедно. Трябва да намерим водещата нишка на нашия национален и общочовешки проект, пропита с истински френски чувства, каза още Еманюел Макрон.

RFI съобщава, че към момента за реконструкцията на Нотр Дам са събрани около 700 милиона евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

6

XR4

17.04 2019 в 01:35

Сотка, Св.София(Айя СофИя) почти 500год се е намирала в халифат и от 100год в Турция, ама още Я има.По настоящем е музей.Катедрала с изумителни размери и красота!Твоите мозъчни полюции, са мазна прашинка пред историята и човешката цивилизация...
Прасчо, 700млн са жълти стотинки когато става дума и за образование и за възстановяване на Нотр Дам.
Новак, изобщо не се заблуждавай, че на Макарона ще му стане по-лесно след пожара...
ПП.Огромна загуба за световното културно наследство!

12636

5

prascho

17.04 2019 в 00:44

Съзнавам, че е символ и е много болно място за всички французи, обаче има нещо тотално сбъркано в този свят. За няма и половин ден дариха 700 милиона евра! Имате ли си представа колко пари са това!

Една десета от това да инвестират в качествено образование и след 10 години няма да има ни ислямски фундаменталисти, ни християнски.

20696

4

Новак

17.04 2019 в 00:08

Със сигурност пожарът в Нотр Дам е голяма загуба за Европа.
Но той дойде като по заявка за Макрон. Франция е обхваната от протести, французите са обезверени, а самият Макрон губи популярност и е почти в безизходица. И точно в този момент се случва нещо, което разтърсва нацията. Играе ролята на обединител. Сега протестите рязко ще намалеят, Макрон вече чертае плановете за възстановяване, нацията е обединена защото вече има обща цел. Така никой няма да разбере какво щеше да предложи Макрон като изход от кризата в обръщението, което той отмени заради пожара.
Тук не би трябвало да работи теорията на конспирацията, но знае ли човек? Особено след като ден след пожара вече са готови плановете за възстановяване.

12319

2

Чичо ви

16.04 2019 в 23:28

А на бас, че ще я завършат преди "Хемус" да е готова...