Македонският премиер държи на всяка цена да се скара с България, ЕС и САЩ

OFFNews 01 юли 2024 в 19:31 6717 3

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

Християн Мицкоски

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски продължава да смята, че Договорът за приятелство и добросъседство с България може да бъде предоговорен, съобщава БТА.

Помолен да коментира позицията на американския посланик в страната Анжела Агелер, че договорът от Преспа и преговорната рамка не могат да бъдат предоговорени, Мицкоски заяви, че ако договорът с Гърция е реалност и част от конституцията на Северна Македония, не вижда причина да не предоговори договорът с България.

„Ние не преговаряме под диктат и с ултиматуми, така че ако е могло Договорът за добросъседство (с България) да бъде предоговорен и към него да се добави т. нар. френско предложение (преговорната рамка), не виждам причина да не се добави и някакво друго предложение, което да покрива исканията, които македонците в България имат. Не може да водим политика на двойни стандарти. Ако искаме промяна на конституцията на Македония за няколкостотин наши съграждани, които казват, че са част от българската общност, тогава трябва да видим какво става с правата на македонците в България. Трябва да се попитаме защо (българите) искат да са част от нашата конституция, нарушават ли се нечии права? До момента от Европейския съд по правата на човека имаме 14 решения, че правата на македонците в България са нарушени, а няма нито едно решение за нарушени човешки права на българската общност в Македония. Уважаваме онези няколкостотин граждани, които казват, че са част от българската общност тук, но молим и българския президент да уважава правата на македонската общност в България“, каза Мицкоски по време на започване на строителните работи на детска градина в община Бутел в Скопие.

В интервю за „Свободна Европа” вчера посланикът на САЩ Анджела Алегер завяви, че предоговаряне на Преспанския договор и преговорната рамка на Северна Македония е невъзможно.

Посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър също заяви, че не вижда възможност за промяна на преговорната рамка на страната „и тази позиция не се е променила след изборите в ЕС” .

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  -885

  3

  nms

  02.07 2024 в 08:03

  Тия ще се окажат по големи тъпани и от българите.

  22553

  2

  dolivo

  01.07 2024 в 20:07

  Много прубла ще вземе/взел

  Хорошо!

  -2674

  1

  Владè

  01.07 2024 в 20:03

  Македонският премиер не държи на нищо . Знае какво трябва да прави и изпълнява. За умна работа избират умен и хитрец . За бъгарцка тъпанария избират булгартъпанар. Вижте официалната ( не народняшкия сентимент ) бъгъ политика на земльоделци, комунисти, комсомолци, продадени русобъгари, радефци, глафчофци, борисови , славчофци...и глейте и се смейте или плачете. Булгар рускосръп слуга квот сама си стори , си го сторва и нито грък, нито американец ,а още по-малко албанец му е виновен.
   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството