САЩ към Северна Македония: Договорите са сключени, няма нови преговаряния за Преспа и ЕС

OFFNews 01 юли 2024 в 12:10 3154 1

Посланикът на САЩ в Скопие Анджела Агеле

Снимка Свободна Европа/Стопкадър

Посланикът на САЩ в Северна Македония Анджела Агеле

За да бъда много ясна - (сключеното) Преспанското споразумение е исторически момент за Северна Македония. (...) Споразуменията са сключени - без предоговаряне на Преспа, без предоговаряне на напредъка към ЕС. Това е много ясно. 

Това заяви американският посланик в Скопие Анджела Агеле в интервю за македонската секция на "Свободна Европа".

Агеле коментира идеята на новия македонски премиер Християн Мицкоски за преговори с България за промяна на условията за вписване на българите в конституцията, вече заложени в рамката за преговори с ЕС. Властите в България заявиха, че са против нови преговори със Северна Македония, след като Мицкоски изрази готовност да преговаря отново. 

"Свободна Европа" припомни и думите на Мицкоски, че никога няма да гласува за промени в конституцията. 

Агеле коментира, че има разлика между казаното по време на кампаниите, казаното през годините и това, което предстои, за да се продължи напред. 

"Ние (САЩ) силно се надяваме, че е постигнат напредък, че тези стари употреби или терминологии могат да бъдат оставени настрана и че съседите, които и да са те, започвайки със Северна Македония, ще могат да водят важни разговори, които ще бъдат от полза за всички участващи. Надяваме се да видим това", заяви тя. 

Попитана дали избягването на "Северна" от официалното име на Македония след Преспански договор, отговоря на споразуменията, Агеле обясни, че приветства решението на Мицкоски да използва конституционното име на страната, когато се закле като премиер. "Много ни беше приятно да видим (това)", каза американският посланик в Скопие. 

"Признавам, че за много хора беше изключително трудно да приемат промяната на името. Но това беше международно споразумение... Това е нещо, което помогна на Северна Македония да върви напред", посочи още Анджела Агеле.

Преди дни новият министър на външните работи на Северна Македония заяви, че конституцията на страната може да бъде променена за добавяне на българите, но с клауза промяната да влезе в сила в деня на присъединяване на Северна Македония към ЕС.

След изявленията на македонските власти и президентът Румен Радев, и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обявиха, че международните договори трябва да се изпълняват. При встъпването си в длъжност, Мицкоски заяви, че българите няма да бъдат вписани в македонската конституция: "Този български диктат няма да мине, докато аз съм премиер. И няма да има промени в конституцията".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ще се разцепи ли ДПС