Лукашенко: Свалените от борда на самолета са терористи

OFFNews 26 май 2021 в 21:41 3924 1

Снимка Getty Images

Лукашенко по време на реч пред привържениците си на 9 август 2020г.

Дългогодишният президент на Беларус Александър Лукашенко в сряда защити международно отхвърленото си решение да принуди пътнически самолет с дисидент журналист на борда да кацне в Минск, предаде ДПА.

"Действах законно, като защитавах хората - съгласно всички международни правила," каза Лукашенко пред парламента в Минск.

Властите използваха кацането в неделя, за да арестуват беларуския опозиционен журналист Роман Протасевич на летището в Минск.

Протасевич е "терорист", добави Лукашенко, който заяви, че 26-годишният блогър планира "кърваво въстание" в Беларус.

Лукашенко заяви, че Беларус е получил информация от Швейцария, че в самолета има взривно устройство и затова самолетът, пътуващ от Атина за Вилнюс е бил отклонен. 

Швейцария обаче отрече да е подавала такава информация към Беларус. "Това, че самолетът е принуден да кацне от изтребител МиГ-29, е абсолютна лъжа!" каза Лукашенко. Според него Беларус е действал от съображения за безопасност, тъй като самолетът е прелетял над атомната електроцентрала в страната.

Европейският съюз стартира нови санкции срещу силовия апарат в Беларус заради акцията, включително забрана използване на европейското въздушно пространство.

НАТО също осъди тази акция в сряда. Северноатлантическият съвет заяви, че „неприемливият акт сериозно е нарушил нормите, регулиращи гражданската авиация, и е застрашил живота на пътниците и екипажа“. Съветът настоя и за незабавното освобождаване на Протасевич и приятелката му София Сапега.

Беларус заплаши да реагира на санкциите със собствени санкции, въпреки че премиерът Роман Головченко заяви, че решението няма да бъде взето прибързано.

"Предлагаме трезво да помислите отново, преди да слезете по хлъзгавия склон на икономическа война, в която няма да има победители", каза той и добави, че мерките ще бъдат болезнени, но без да уточни дали ще се отнасят за стоки или транспорт на нефт и газ към Европа.

Лукашенко направи и други твърдения за миналото на Протасевич, включително че се е бил на страната на правителствените сили в Източна Украйна и е имал „много опит като наемник“.

Протасевич е предавал от Украйна през 2014 г., когато избухна войната между проруските сили и централното правителство в Киев. Никога обаче не е доказано, че той е участвал в битка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!