Лукашенко принудително приземи самолет на Ryanair, за да арестуват опозиционер

На борда на самолета има и български гражданин

OFFNews 23 май 2021 в 20:26 9256 0

Самолет на Ryanair, летящ от Атина към литовската столица Вилнюс, е принудително приземен в Беларус по нареждане на президента Александър Лукашенко.

Целта на извънредното приземяване на самолета в Минск е била арестът на бившия главен редактор на опозиционния новинарски портал "Нехта" Роман Протасевич. "Нехта" имаше ключова роля по време на протестите срещу преизбирането миналата година на Александър Лукашенко за президент на Беларус.

Пресслужбата на беларуското президентство заяви, че изтребител МиГ-29 е бил изпратен от беларуската армия, за да прехване самолета на Ryanair. 

"Принудителното кацане на самолет на Ryanair в Минск е много сериозно нарушение на международните норми. Този акт е абсолютно неприемлив. На всички пътници трябва незабавно да бъде разрешено да продължат пътуването си до Вилнюс, вкл. на г-н Роман Протасевич." - реагираха тази вечер от българското външно министерство.

Същевременно бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева съобщи, че на борда на самолета е имало и български гражданин. В неделя вечерта тази информация беше потвърдена и от външното ни ведомство.

Отклоняването на пътнически самолет от маршрута му, за да кацне принудително в Минск и да бъде арестуван известен беларуски журналист, не може да бъде подминато без реакция от международната общност. Моят бивш литовски колега Габриелиус Ландсбергис информира, че на борда на самолета, летящ от Атина за Вилнюс, е имало и един гражданин на Република България, каза Захариева.

Самолетът се приземи във Вилнюс, но без журналиста Роман Протасевич. В Минск Протасевич е принудително задържан по обвинения за организиране на масови безредици, нарушаване на реда и разпалване на социална омраза.

Държавните и правителствени ръководители на 27-те страни от ЕС, които ще се срещнат утре и във вторник в Брюксел, ще обсъдят налагането на санкции срещу Беларус заради отклоняването на самолета на Ryanair.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!