ЕС затваря въздушното си пространство за беларуски самолети

OFFNews 25 май 2021 в 09:59 4393 0

Снимка twitter - vonderleyen

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха да забранят достъпа на авиокомпании от Беларус до въздушното пространство на блока. Те също призоваха базираните в ЕС превозвачи също да не летят над въздушното пространство на страната, след като Минск отклони принудително самолет, за да арестува опозиционен журналист.

След срещата на върха в Брюксел вечерта на 24 май, лидерите на 27-те страни призоваха също за "незабавно освобождаване" на журналиста Роман Протасевич и неговата приятелка София Сапега, заяви говорител на ЕС.

Протасевич беше задържан в Минск в неделя, след като беларуските власти отклониха самолет на Ryanair, летящ от Атина до Вилнюс, твърдейки, че е получена заплаха от бомба. Този ход беше посрещнат с шум и осъждане в целия ЕС.

Освен забраната за преминаване и кацане на беларуски самолети в страни от ЕС, блокът ще разгледа и по-широк набор "целенасочени икономически санкции" срещу страната, индивидуални санкции срещу отговорните за принудителното отклоняване.

Тъй като тези санкции няма да са само към държавата, те ще засегнат и онези, които финансират режима на Лукашенко, заяви председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен.

В понеделник вечерта държавните телевизионни канали в Беларус публикуваха видео, в което Протасевич прави „признание“, че е организирал масови протести миналото лято след оспорваните президентски избори.

Бащата на журналиста заяви, че признанието е принудително и отбеляза следите от насилие по лицето му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews