Лукашенко се похвали, че осуетил преврат и план за убийството му

OFFNews 24 април 2021 в 20:56 2754 0

Снимка belta.by

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви пред журналисти, че за убийството му са били отделени 10 милиона долара от организаторите на планираното срещу него покушение, предаде ТАСС.

Протестите в Беларус започнаха на 8 август миналата година и от тогава не са спирали. Тогава Лукашенко "спечели" шести мандат с над 80% от гласовете. Опозицията извади доказателства за фалшифициране на изборите, а Европейският съюз отказа да ги признае за легитимни. В последвалите изборите седмици хиляди протестиращи бяха задържани, много от тях станаха жертва на насилие в ареста, а други изчезнаха безследно.

По думите на Лукашенко, на които се позовава държавната агенция БелТА днес, въоръжените заговорници са щели да го нападнат в извънградската му резиденция. За тази цел са били заделени 10 милиона долара, като за снайпериста е бил предвиден 1 милион.

Според Лукашенко, заговорниците са разработили няколко сценария за убийството му. Първо те планирали да убият президента на Беларус на военния парад на 9 май.

След това се разглеждало нападение над президентската автоколона, като за целта превратаджиите закупили и внесли в Беларус гранатомети. "По третия сценарий е трябвало да се извърши нападение над извънградската резиденция на беларуския президент", заяви Лукашенко.

Той съобщи, че сред заговорниците е бил внедрен агент на специалните служби, който се е представял за генерал-изменник. "Това беше наш агент. Юнак. Благодаря на човека, той много ни помогна, не се уплаши. Те чрез него са искали да използват армията", каза Лукашенко.

Според него, заговорниците планирали с помощта на армията да блокират Минск, където има сили на специалните части на вътрешното министерство ОМОН, Вътрешни войски и КГБ. Лукашенко заяви, че при евентуален сблъсък на тези сили с армията е можело да се стигне до "най-страшната гражданска война, каквато не е имало в нито една страна".

Според него, заговорниците също така планирали да изключат енергийната система на Минск. На 18 март шефът на беларуското КГБ Иван Тертел заяви, че е осуетена дейността на организирана терористична група, която подготвяла физическото ликвидиране на президента

Александър Лукашенко и членове на семейството му, както и организиране на въоръжен държавен преврат. За главен организатор на заговора беше обявен задържаният в Москва, роден в Беларус, адвокат Юрий Зенкович, който от 2007 г. живее в САЩ и има американско гражданство.

Задържани са още лидерът на опозиционната партия Беларуски народен фронт Григорий Костусев и политологът Александър Федута. Готвеният преврат бил финансиран от чужбина и заговорниците били поддържали тесни връзки с терористични групировки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!