Лукашенко помилва осъдения на 8 години затвор блогър Роман Протасевич

OFFNews 22 май 2023 в 14:11 2117 0

Снимка

Роман Протасевич

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е подписал указ за помилването на бившия главен редактор на телеграм канала NEXTA Роман Протасевич, който на 3 май беше осъден на 8 години затвор за организирането на заговор, целящ завземането на властта. Указът е подписан още на 16 май, а днес документите по процедурата за помилването му е подписал и блогърът. Новината за помилването, разпространена от агенция БЕЛТА, идва с източник самия Протасевич.

„Буквално току-що подписах съответните документи, че съм помилван. Това, разбира се, е просто прекрасна новина. Президентът още на 16 май подписа съответния указ. Безумно съм благодарен и на държавата и, разбира се, лично на президента за това решение. Надявам се, че нататък всичко ще е само за по-добро“, заяви Протасевич във видеоизявление, публикувано от телеграм канала на агенция „Минск Новости“.

Съдът в беларуската столица Минск осъди на 8 години затвор журналиста Роман Протасевич, който беше свален през 2021 година от борда на принудително приземен в Беларус самолет заедно с приятелката си - руската гражданка София Сапега. В хода на беларуското следствие Протасевич, който беше главен редактор на канала NEXTA, вероятно е бил сплашван и поддаде, като предаде приятелката си, видимо разчитайки на снизхождение, но в крайна сметка беше отвлечен, измамен и осъден. Постановената присъда е за "заговор с цел завземане на властта".

Протасевич напусна Беларус още преди протестите от 2020 година и работеше в свързани с опозицията издания. По време на президентските избори в Минск ръководеше телеграм канала NEXTA, превърнал се в най-важния източник на обективна информация по време на протестите срещу режима на Александър Лукашенко и узурпирането на властта от беларуския диктатор.

Още през есента на 2020 съдебните власти в Минск му повдигнаха обвинение по ред членове от политическите раздели на НК на Беларус. На 23 май 2021 година се стигна до екшън в небето, след като под давлението на беларуската КГБ авиодиспечерите от „Белаеронавигация“ принудиха пилотите на самолета, летящ от Атина за Вилнюс с Протасевич на борда да кацне в Минск. Журналистът и приятелката му бяха арестувани.

След ареста си Протасевич се огъна, измени рязко поведението си и направи редица изявления, които дават да се разбере, че журналистът се е превърнал в заложник на режима на Александър Лукашенко.

„Затова да правим изводи за това дали е постъпил правилно, като е разказал на службите за себе си и колегите си, или е допуснал грешка – не бива, защото никой от нас не е бил на неговото място. Аз нямам съмнение, че е бил подложен на мъчения, затова такова сътрудничество не може да бъде наречено доброволно“, написа Александър Песков, главен редактор на базиран в Архангелск интернет портал.

София Сапега беше осъдена на 6 години затвор въз основа на показанията на бившия й приятел Протасевич. След като присъдата влезе в сила адвокатите на рускинята подадоха искане тя да излежи наказанието си в руски затвор и да бъде прехвърлена в Русия. Искането й трябва да бъд разгледано от съда на 24 май. Междувременно през 2022 година Роман Протасевич обяви, че се жени, но за друга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови