Лойд Остин: успехите в Херсон и Харков са много окуражаващи

OFFNews 09 септември 2022 в 19:15 3571 0

Лойд Остин

Снимка БТА / АР

Лойд Остин

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин окачестви като "окуражаващи" съобщенията за напредъка на Украйна в нейната контраофанзива срещу руските сили, предаде БТА.

"Сега виждаме успехи в Херсон, виждаме и някои успехи в Харков и това е много, много окуражаващо", каза той днес по време на посещение в Прага. На въпрос защо САЩ не са доставили на Украйна ракети с по-голям обхват от този на системите "Хаймарс" той даде уклончив отговор: "Оставаме ангажирани и гарантираме да им даваме от каквото се нуждаят, за да имат успех".

Посещението на Остин в чешката столица е посветено на засиленото военно сътрудничество между Чехия и САЩ. След срещата си с чешкия министър на отбраната Яна Чернохова той каза, че двете страни ще сключат "възможно най-скоро" съответното споразумение.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в Брюксел, че Вашингтон иска да постави Украйна в силна дипломатическа преговорна позиция на фона на нейната контраофанзива срещу Русия. "В този момент не виждаме признаци от страна на Русия, че е готова да търси такава дипломация. Но ако и когато това време дойде, Украйна трябва да бъде във възможно най-силна позиция", каза той след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Блинкен също похвали украинската офанзива и териториалните придобивки на юг и изток и каза, че тя е проява на "реален напредък", въпреки че това са все още първите дни на контраофанзивата. По думите му "Украйна действа по много предпазлив начин със солиден план", като използва "ресурсите, които мнозина от нас осигуряваме".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews