Лидерите на ЕС се споразумяха за банковия съюз

Николаос Цитиридис 20 декември 2013 в 10:35 1074 0

Европейският флаг

Лидерите от Европейския съюз се споразумяха за създаването на единен механизъм за спасяване на закъсали банки, съобщава БНТ.

Към него могат да се присъединят и страни извън еврозоната, но България засега няма да прави това, обяви премиерът Пламен Орешарски. В рамките на банковия съюз ще бъде създаден фонд от 55 милиарда евро, които ще се използват в случай на фалити. Парите ще идват от банките, а не от данъкоплатците.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой каза, че през тази година е бил постигнат напредък в икономическото управление на Европа. Според него създаването на общия механизъм за спасяване на банки е най-голямата крачка след въвеждане на еврото. Лидерите обсъдиха и създаването на европейски банков съюз. Предвижда се всички големи банки в еврозоната да се контролират от един орган, който ще има право и да ги наказва, ако нямат стабилни показатели. Председателят на ЕК приветства решението на финансовите министри и подчерта, че то е подкрепено политически от Европейския съвет.

- Мисля, че можем да кажем, че то е истински пробив и показва, че Европейският съюз може да постигне бърз напредък дори когато въпросите са сложни и политически чувствителни, – подчерта Барозу.

Към съюза могат да се присъединят и държави извън еврозоната, но България засега няма да прави това. В областта на общата отбранителна политика не бяха взети конкретни решения, но беше посочено, че е важно да се развиват военните технологии, защото от тях печелят и цивилните, създават се нови работни места и се постига икономически растеж. Съветът призова страните да засилят отбранителното сътрудничество. По-късно днес се очаква да бъде одобрено предложението Сърбия да започне преговори за членство в Европейския съюз на 21 януари догодина. Ще се призоват всички държави да бъдат солидарни при приемането на имигранти от страни извън Европейския съюз. В късния следобяд премиерът Пламен Орешарски ще разговаря с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!