Лидери в НАТО се събраха извънредно заради ултиматум на Тръмп

OFFNews 12 юли 2018 в 13:19 3251 1

Лидери в НАТО се събраха извънредно заради ултиматум на Тръмп

Лидерите на НАТО се събраха днес на непланирано спешно заседание в рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отново поиска от съюзниците незабавно да увеличат военните разходи, съобщав АФП, цитирайки дипломатически източници.

Според кулоарните слухове американският президент заплашил Вашингтон да напусне Алианса, ако не бъде прието настояването му за вдигане на 4 процента от БВП на разходите за отбрана в държавите членки на НАТО. В първия ден на срещата на върха на НАТО Тръмп повдигна въпроса пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, посочвайки, че САЩ плаща, за да защитава Европа, докато Германия прави бизнес с Русия. 

И днес Тръмп повтори искането си, настоявайки разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП сега, вместо през 2024 г., както беше планирано на срещата в Уелс през 2014 г. Тръмп настоява разходите да достигнат до 4% от БВП.

Пред АФП дипломатически източник е отказал да коментира дали Тръмп е заплашил да изтегли САЩ от Алианса. Пред Ройтерс обаче два източника от НАТО казали, че той не е отправял такава заплаха.

На извънредното заседание, което се провежда в момента, Тръмп е разкритикувал Германия и канцлера Ангела Меркел, след като предния ден нарече Берлин „пленник на Русия“ заради сделката за газопровода „Северен поток 2“ и недостатъчните разходи за отбрана.

Тръмп спомена няколко страни, особено Германия“, казал първия източник, като добавил, че имало „остър език с повтарящо се споменаване на Германия“ и дори нейни канцлер „наричайки я Ангела“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови