Тръмп пред НАТО: Искате да ви защитаваме от Русия, а правите бизнес с тях

OFFNews 11 юли 2018 в 13:52 8463 5

Тръмп пред НАТО: Искате да ви защитаваме от Русия, а правите бизнес с тях

САЩ заделя значителни ресурси в рамките на НАТО, за да защитава членовете на Алианса от Русия, докато някои от големите държави като Германия, правят бизнес с Москва.

Тези аргументи е изложил американският президент Доналд Тръмп пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата се срещнаха на работна закуска в рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

В началото на срещата медии запечатаха уводните слова на двамата. Генсекът на НАТО уверява американският държавен глава, че държавите от Алианса правят всичко възможно да увеличат разходите си за отбрана. "След години на съкращения в разходите, започнахме да влагаме милиарди в отбрана и миналата година отбелязваме най-голямото нарастване на разходите за отбрана в Европа", отбелязва Столтенберг.

Американският президент го прекъсва с въпроса, защо така се е получило, че през 2017 година има прираст в разходите, на което генсекът на НАТО отговаря: "Разбира се, отчасти и заради вашето ръководство".

След изказването на Столтенберг Тръмп заявява недоволството си от настоящото положение. 

Мисля, че е много тъжно, когато Германия прави бизнес с газ и нефт с Русия, докато вие се предполага, че защитавате страната срещу Русия. В същото време се плащат милиарди долари на Русия. Ние защитаваме Германия, ние защитаваме Франция, защитаваме всички тези държави, а в същото време много от тях правят сделка с Русия за газопроводи", заявява Тръмп. 

Предполага се, че трябва да ви защитаваме от Русия, докато тези държави плащат милиарди долари на Русия, а в същото време бивш германски канцлер е начело на компания за доставка на газ от Русия, коментира още американският държавен глава и добавя, че "70 процента от Германия" е зависима от руския природен газ. 

Той посочва, че в същото време за отбрана Германия внася 1 % от брутния си брутен вътрешен продукт, докато вноската на САЩ е 4.2 процента при значително по-голям БВП. 

Генералният секретар на НАТО отговаря на Тръмп, че в Алианса влизат 29 държави, които са независими и имат своя политика. "Силата на НАТО е, дори и когато имаме несъгласия помежду си, да се обединим около общи цели, да се защитаваме взаимно. Мисля, че двете световни войни и студената война ни научиха как да бъдем обединени. Въпреки сделките с Русия, ние трябва да сме заедно", заявява той. Американският президент го контрира: "Не, вие просто правите Русия по-богата". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

18.08 2018 в 22:32

А чиниите са празни, между другото:))

23293

4

Стефан

18.08 2018 в 22:31

Римляните, татарите, византийците, турците, партийните секретари V 1.0. Сега кво - V1.1, или направо 2?

Поредният, нанасящ добро на всички наоколо си.
Фризираният, а ти верно ли си сигурен, че искам да ми казваш в кой крачол да си го нося?
Я си! Преди ние да ти.

11671

3

безпартийна

12.07 2018 в 21:22

Добре бе, Тръмпи, а ти ще ни докараш ли по-евтин газ от руснаците. Ако можеш, давай! А ако не можеш, какво точно искаш?

12335

2

ПешУ

12.07 2018 в 12:42

A последните десетки хиляди щатски войници ще се махнат ли от Германия? А другите хиляди - от България (безплатно пребиваващи) и Румъния?

10571

1

Hissarion

11.07 2018 в 14:32

Звучи като една много тягостна закуска. Тръмполино изглежда доста отравя атмосферата около себе си. Нормално е, че никой освен реднеците не го харесва.