Тръмп: Плащаме десетки милиарди долари, за да пазим Европа от Русия

OFFNews 12 юли 2018 в 12:36 1759 0

САЩ плащат десетки милиарди долари, за да защитават Европа от Русия, като в същото време търпят загуби в търговията. Това заяви в четвъртък в Туитър американският президент Доналд Тръмп.

"В течение на много години президентите безуспешно се опитват да накарат Германия и другите богати страни от НАТО да плащат повече за своята защита от Русия. Те плащат само малка част от своя дял. САЩ плащат десетки милиони долари, за да субсидират Европа, като при това търпят значителни загуби в търговията", написа Тръмп. 

Изказването му идва, след като по време на срещата на върха на НАТО държавите членки да увеличат бюджета си за отбрана на 4% от БВП. 

Освен това той нарече неприемливо Русия да печели пари от продажбата на газ в Европа. 

Написаното от Тръмп в Туитър днес идва като продължение на вчерашното му изказване за това как големите европейски държави продължават да правят бизнес с Москва, докато САЩ плащат, за да ги пазят от Русия. 

Мисля, че е много тъжно, когато Германия прави бизнес с газ и нефт с Русия, докато вие се предполага, че защитавате страната срещу Русия. В същото време се плащат милиарди долари на Русия. Ние защитаваме Германия, ние защитаваме Франция, защитаваме всички тези държави, а в същото време много от тях правят сделка с Русия за газопроводи", заяви Тръмп на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови