''Лекари без граници'' спаси 39 мигранти и девет деца в Средиземно море

OFFNews 14 февруари 2023 в 14:20 956 0

Снимка pixabay

Неправителствената организация "Лекари без граници" спаси 48 мигранти от бедстваща лодка в централната част на Средиземно море, предадоха ДПА и БТА. 

Сред спасените има девет деца. Според изявление на "Лекари без граници" хората са пътували с дървена лодка и са качени на борда на кораба "Гео Баренц" в открито море близо до бреговете на Либия.

Неправителствената организация съобщи, че малко по-късно италианските власти са решили корабът да се отправи към пристанището на град Анкона на адриатическото крайбрежие. Екипажът на кораба разкритикува това решение, тъй като пристанището е много отдалечено от местоположението на кораба и пътуването до Анкона вероятно ще отнеме пет дни.

В края на януари организацията спаси повече от 230 мигранти в Средиземно море и се насочи към пристанището на град Ла Специя, който се намира на северозападното крайбрежие на Италия.

През декември италианското правителство прие постановление за силно ограничаване на дейността на цивилните организации за морски спасителни операции в централната част на Средиземно море. Според постановлението съответните организации трябва да съкратят мисията си след първа спасителна акцията и да се отправят към посочено от властите пристанище.

В повечето случаи посочените пристанища са отдалечени и плаването до тях отнема много време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика