Кучета следят за пасажери с Ковид на летището в Хелзинки

OFFNews 24 септември 2020 в 16:03 2367 0

Снимка Деби Милър/Пиксабей

Обучени кучета ще разпознават заразени с коронавирус пасажери на летището във финландската столица Хелзинки, съобщава Ройтерс.

Пилотният проект е започнал тази седмица паралелно с тестването на пътниците.

Ефективността на кучетата при разпознаване на заразени пациенти не е напълно доказана. За момента те проверяват само хора, които доброволно се включват в експеримента. Ако кучето даде знак, че човекът е носител на коронавируса, тогава се прави и тест за потвърждение на резултата.

За целта е сформиран "работен екип" от 15 кучета и 10 инструктори. Проектът е финансиран от частна ветеринарна клиника. Сред кучетата, които сега се обучават, е и Коси от Испания. Преди това Коси е бил трениран да разпознава пациенти с рак.

Пред Ройтерс член на екипа посочва, че кучетата са в състояние да надушат Ковид пет дни преди появата на симптоми. "Близко сме до 100 процента успеваемост", допълва специалистът.

Как се прави тестът?

"Кучешният тест за COVID-19" не включва вземане на секрет или кръв както традиционните тестове. Пациентът прокарва парче марля по врата си, която се поставя в метална кутия и се поднася на кучето. Резултатът става ясен на момента.

Преди месеци сходни тестове са правени с полицейски кучета на летището в Дубай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews