Кризата в Италия: Президентът опитва да сформира служебно правителство

Популистите в Италия поискаха импийчмънт на държавния глава заради вето

OFFNews 28 май 2018 в 14:42 2918 0

Италианският президент Серджо Матарела даде мандат на бившия високопоставен служител на международния валутен фонд Карло Котарели за сформиране на служебно правителство, съобщи "France 24".

"Като италианец, аз се радвам, че бях удостоен с тази задача и ще дам най-доброто от себе си. Президентът ме помоли да се изправя пред парламента с управленска програма, която да докара страната до нови избори. Очаквам възможно най-бързо да мога да представя пред президента списък с министри, а програмата си пред парламента. Ако успея да спечеля подкрепата на депутатите, ще гласуваме бюджета за 2019-та година. След това парламентът ще бъде разпуснат и ще насрочим нови избори за началото на 2019-та", каза Карло Котарели след срещата си с президента.

Това става на фона на задълбочаващата се политическа криза в страната. Вчера Джузепе Конте, който беше номиниран за премиер на страната от популисткото "Движение Пет звезди" и крайнодясната Северна лига, отказа да поеме поста. Причината - президентът наложи вето на назначаването на евроскептика Паоло Савона за министър на финансите. Матарела обясни, че би приел всеки друг за поста, но не и Савона, който обявил, че Италия не се нуждае от единната европейска валута. 

След ветото на Матарела и решението на Конте да не става премиер се провалиха и опитите на крайнодясната коалиция на за съставяне на правитеслтво. Двете формации остро разкритикуваха действията на президента. Лидерът на "Движение Пет звезди" Луиджи Ди Майо дори обяви, че италианският държавен глава би трябвало да бъде подложен на импийчмънт за предателство към държавата.

"Надявам се възможно най-скоро да дадем думата на италианците, но първо трябва да разчистим едно нещо. Първо – импийчмънт на президента… след това избори", каза Ди Майо.

Лидерът на "Лига" Матео Салвини обаче отхвърли възможни разговори за импийчмънт на президента Матарела. Той обаче призова държавния глава да свика нови парламентарни избори и заяви, че заедно с "Пет звезди" искат промяна на изборните закони в страната и ще видят дали с мнозинството им в парламента могат да започнат разговори по темата. 

"Трябва да запазим спокойствие. Някои неща не трябва да се правят в момент на ярост... Не искам да говоря за импийчмънт", обяви Салвини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови