Джузепе Конте отказа премиерския пост в Италия

OFFNews 27 май 2018 в 21:39 6752 0

Джузепе Конте отказа премиерския пост в Италия

Кандидатът за министър-председател на Италия Джузепе Конте се отказа в неделя от своя мандат за сформиране на правителство, след като преговорите с президента са се провалили, съобщават от президентството на страната, предава AFP.

„Джузепе Конте се отказа от мандата си за сформиране на правителство, даден му на 23 май“, заявиха от президентството.

В същия ден лидерът на „Северната лига“ Матео Салвини заяви, че ако от президентството се налагат условия, тогава няма да има ново правителство.

Конте, който е професор по право във Флоренция, трябваше да състави списък от министри и да го представи за одобрение на президента, преди кабинетът да положи клетва.

Италия изпадна в задънена улица след изборите през март, на които никоя политическа сила не можа да получи мнозинство в парламента. След седмици безрезултатни преговори между различни политически партии, "Пет звезди" и "Лигата" най-накрая се договориха да управляват заедно. Те се зарекоха, че ще се опълчат на правилата на ЕС за валутния съюз, финансовата дисциплина и имиграцията.

Конте е подкрепен от "Пет звезди", но не заема изборна длъжност и няма политически или мениджърски опит. Анализатори коментираха, че има опасност той да бъде изключително слаб лидер, без особено влияние върху коалиционните си партньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!