Кремъл видя положителни сигнали в срещата между Блинкен и Лавров

OFFNews 20 май 2021 в 18:00 1556 0

Снимка pixabay

От Кремъл заявиха в четвъртък, че президентът Владимир Путин все още не е взел решение дали ще се срещне с американския си колега Джо Байдън, но приветства преговорите между първите дипломати на двете страни като положителен сигнал.

Връзките между Москва и Вашингтон са в най-обтегнатата си фаза от Студената война насам, след като Байдън през март заяви, че смята, че Путин е "убиец", което накара Москва да отзове посланика си във Вашингтон.

По-късно, в отделно изказване Байдън обяви, че би искал да разговаря с Путин по време на пътуване до Европа през юни. От Кремъл заявиха, че обмислят предложението.

Преговорите на руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Антони Блинкен в Исландия в сряда бяха първата среща между двамата лично.

Те казаха, че имат сериозни различия в начина, по който гледат на световните процеси, но все пак могат да намерят начини да работят заедно.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че преговорите ще помогнат на Москва да вземе решение за възможността да се проведе среща на върха. "Без съмнение това е положителен сигнал", каза Песков пред репортери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови