Кремъл отрeче изстрелването на космическо оръжие срещу сателити

OFFNews 22 май 2024 в 13:13 1526 1

Сергей Рябков

Снимка Wikipedia

Сергей Рябков

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков отрече твърденията на САЩ, че Русия е изстреляла в космоса противосателитно оръжие.

Вчера говорител на Пентагона заяви, че миналата седмица Русия е изстреляла космическо оръжие Cosmos 2576, което според американските власти може да атакува други, подобни на себе си, сателити. Сателитът е в същата орбита като правителствен сателит на САЩ, твърдят от американската администрация. 

Днес обаче Кремъл категорично отхвърли твърденията и Рябков обяви, че Москва се противопоставя на разполагането на оръжия в космоса. По думите на зам.-вътрешният министър на Русия все така спазва количествените ограничения на ядрените оръжия, предвидени в договора Нов СТАРТ между Москва и Вашингтон.

"САЩ трябва да преразгледат деструктивния си подход към серията руски предложения в тази област. Преди всичко това се отнася до нашето предложение за разработване на договор за предотвратяване на надпреварата във въоръженията в космическото пространство", заяви Сергей Рябков, предаде Ройтерс.

Той обвини САЩ в опити за задкулисно подкопаване на БРИКС. Според руския зам.-министър на вътрешните работи Вашингтон не харесва групата, създадена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, защото не може да я контролира.

"БРИКС включва могъщи държави, които не са новаци в международните отношения и за които диктатът на САЩ и опитите им да запазят хегемонията си не са тайна", заяви той. Сергей Рябков каза още, че Русия разполага със собствени канали, механизми и форми на сътрудничество с всеки от членовете на БРИКС, въпреки противопоставянето от страна на САЩ.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София